Meevaller voor culturele instellingen in Lelystad, gemeente heeft coronageld over

LELYSTAD • Do 4 juli 2024 | 20:11 • Donderdag 4 juli 2024 | 20:11

Culturele organisaties in Lelystad kunnen extra subsidie aanvragen uit een potje van het Rijk dat over is voor noodhulp aan de culturele sector in coronatijd. Het gaat om een bedrag van 300.000 euro.

Tijdens de pandemie tussen 2020 tot en met 2022 hadden naast de horeca en andere bedrijfstakken ook instellingen als musea en theaters te maken met verlies van inkomsten door mensen die massaal wegbleven. Om de instellingen door de moeilijke coronatijd heen te slepen, bedacht het Rijk verschillende steunmaatregelen.

Nu corona lang en breed verleden tijd is, blijkt er nog behoorlijk wat geld over te zijn. Alle culturele organisaties in Lelystad kunnen een aanvraag indienen voor extra geld, ook als ze doorgaans geen subsidie van de gemeente ontvangen.

Naast de 300.000 euro uit het coronabudget, stelt de gemeente eenmalig een bedrag van 150.000 euro beschikbaar voor noodzakelijke investeringen. Het gaat dan bijvoorbeeld om muziekinstrumenten, licht- en geluidsinstallaties of het verduurzamen van accommodaties.

Bezuinigingen
Het extraatje is een opsteker voor de culturele sector. Juist afgelopen maand bekend werd dat Lelystad net als andere gemeenten de komende jaren fors moet bezuinigen. De tonnen die zijn overgebleven, kunnen overigens niet voor andere doelen dan cultuur gebruikt worden.

Het is niet bekend of er in de andere gemeenten in Flevoland geld over is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel