Opnieuw twee scholen die na dit schooljaar de deuren sluiten

ZEEWOLDE • Ma 1 juli 2024 | 14:06 • Maandag 1 juli 2024 | 14:06

Twee scholen in Zeewolde sluiten na dit schooljaar de deuren. Het gaat om openbare basisschool 't Kofschip en christelijke basisschool De Richtingwijzer. De scholen gaan dicht vanwege een afnemend aantal leerlingen en het leerkrachtentekort. Het zijn de derde en vierde school in Flevoland die in korte tijd om dezelfde redenen de deuren sluiten.

Op 't Kofschip zouden na de zomer nog 50 leerlingen zitten, zegt bestuursvoorzitter Peter Taks van openbare scholengroep Ante. "Het kwam onder een kritische ondergrens", stelt hij. "Dan kun je geen kwalitatief onderwijs geven en het is niet goed voor de sociale ontwikkeling."

Taks zegt dat het aantal kinderen in de buurt Horsterveld-Zuid afneemt. Daarom vond Ante het nodig om 't Kofschip zo snel mogelijk op te heffen. De knoop werd half maart door de scholengroep doorgehakt, waarna ouders zijn geïnformeerd. Begin mei werd duidelijk dat elk kind naar de school van eigen voorkeur kon, aldus Taks.

De Richtingwijzer moet fuseren
De Richtingwijzer moet gaan fuseren met openbare basisschool De Wetering, beide in Zeewolde-Zuid. Dat betekent dat De Wetering een samenwerkingsschool wordt, zegt bestuursvoorzitter Yzaäk Jacobi van de christelijke scholengroep Codenz. "Daarin doe je recht aan beide stromingen", zegt hij. Het definitieve besluit moet nog wel worden genomen.

Volgens Jacobi wordt er sinds februari over een fusie gesproken. Op De Richtingwijzer zitten momenteel 89 leerlingen. De komende jaren blijft dit aantal ook onder de honderd, zegt hij. Dat komt volgens Jacobi omdat het aantal kinderen in Zeewolde-Zuid niet toeneemt.

Het is de bedoeling dat ouders kunnen kiezen om hun kind onder te brengen in de nieuwe samenwerkingsschool of in één van de andere Codenz-scholen. Op 't Kofschip is woensdag 10 juli nog een afscheidsbijeenkomst. Ook op De Richtingwijzer moet nog zo'n afscheid volgen, zegt Jacobi.

Ook sluitingen in Dronten en Lelystad
Naast de twee basisscholen in Zeewolde sluiten na dit schooljaar ook de deuren van De Zonnewijzer in Dronten en De Vogelveste in Lelystad.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel