Verhuurder en huurder bedrijfsruimte Lelystad sluiten vrede na gedoe over drugs

LELYSTAD • Wo 19 juni 2024 | 23:01 • Woensdag 19 juni 2024 | 23:01

Een fikse huurachterstand en de vondst van spullen waarmee drugs worden geproduceerd, zorgde ervoor dat de relatie tussen verhuurder Hoens Formule BV en huurder Regium Recycling BV uit Lelystad nogal bekoelde. De verhuurder sleepte de huurder woensdag zelfs voor de rechter. Maar daar konden beide partijen al snel vrede sluiten.

Hoens Formule verhuurde sinds mei vorig jaar een bedrijfsruimte aan de Nikkelstraat in Lelystad aan Regium Recycling. Dit bedrijf wilde hier plastic gaan recyclen. "Maar we moesten erg lang wachten op de vergunning van de gemeente. Daarom besloten we de boel tijdelijk onder te verhuren", zei een vertegenwoordiger van Regium in de rechtszaal.

Criminele activiteiten
Er was alleen één groot probleem: de onderhuurder bleek criminele plannen te hebben. In november vond de politie in de bedrijfsruimte chemicaliën en goederen die worden gebruikt voor de productie van drugs. De gemeente gaf Hoens Formule te kennen dat er een dwangsom dreigde van 25.000 euro, als het nog een keer mis zou gaan.

Voor de verhuurder reden genoeg om de huurovereenkomst te willen beëindigen. "Ik wil er namelijk zeker van zijn dat er geen strafbare dingen meer gebeuren daar. Anders loop ik het risico die dwangsom opgelegd te krijgen."

Stomme fout
Maar de verhuurder wil ook af van het huurcontract, omdat Regium Recycling helemaal niet op eigen houtje een nieuwe huurder mocht nemen. Bijkomend probleem is dat er inmiddels een betalingsachterstand van ruim 58.000 euro is voor achterstallige huur en openstaande energiefacturen.

Tot een gevecht kwam het echter niet in de rechtszaal. Hier werd namelijk al snel duidelijk dat de huurder graag wilde meewerken aan het ontbinden van de huurovereenkomst. "Kunnen we tot een akkoord komen?" Hij erkende dat hij fout is geweest met de onderverhuur. "Stom, dat hadden we nooit moeten doen."

Schikking
Na een kwartiertje overleg op de gang, waren de partijen eruit. Er werden afspraken gemaakt over de financiën, de openstaande bedragen worden in zeven maanden afgelost. De huurovereenkomst wordt beëindigd en eind juli moet de bedrijfsruimte leeg worden opgeleverd.

De bodemprocedure die al was gestart, komt met deze schikking te vervallen. "We hebben dus heel nuttig gebruik gemaakt van deze zittingstijd, ook al heb ik niet zoveel hoeven doen", concludeerde de rechter aan het einde van de zitting.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel