Straatraces zorgen voor veel overlast: 'We vluchten naar binnen'

LELYSTAD • Vr 7 juni 2024 | 5:11 • Vrijdag 7 juni 2024 | 5:11

'Buren vluchten naar binnen. Het is gekmakend en intimiderend.' Omwonenden van de Karperweg, aan de noordkant van Lelystad, zijn het gevaar en het lawaai van de illegale straatraces helemaal zat. Tientallen jongeren op motoren komen meestal op zondag samen, op het toekomstige industrieterrein tussen de A6 en de Maximacentrale.

"We hebben het hele Pinksterweekend straatraces gehad," vertelt één van de omwonenden. "Het worden er steeds meer. Er staan 50 tot 60 busjes met aanhangers en een partytent, echt een grootschalig evenement. "

De man wil alleen anoniem zijn verhaal doen en niet herkenbaar in beeld komen. Toen hij een paar weken geleden ging kijken bij de races, werd hij daarna langere tijd achtervolgd door een motorrijder. Andere omwonenden hebben een soortgelijke ervaring: "Eén van onze buren ging laatst kijken bij de straatraces, maar toen kwamen er gelijk zes man op haar af. Heel intimiderend."

Bandensporen
Als je bij de Karperweg in Lelystad Noord aankomt, hoef je niet lang te zoeken. Overal staan bandensporen op de weg. Op sommige plekken is het wegdek helemaal zwart.

Ook is er hier en daar duidelijk een 'donut' gemaakt; een rondje met een motor met een spinnend achterwiel.

Volgens omwonenden gebeurt dit bijna elk weekend. Afgelopen zondag waren er ook races op die plek en kwamen twee motorrijders met elkaar in botsing. Een 18-jarige motorrijder uit Maarssen is naar het ziekenhuis gebracht en overleed daar aan zijn verwondingen.

Mexico
Tot ongeveer twee jaar geleden was de IJsselmeerdijk ter hoogte van de Maximacentrale een populaire plek voor de races. Ze hadden er zelfs een speciale naam voor: Mexico.

Want 'hier vallen we niemand lastig en zijn er geen zijweggetjes', was de gedachte van onder anderen straatracer Juriaan uit Amsterdam. Toch werden ze daar geregeld weggestuurd door de politie. Inmiddels zijn de races vaak op een straat net voor de dijk, de Karperweg.

Veel straatracers komen niet uit Lelystad maar uit andere delen van het land. In 2021 waren er gesprekken tussen straatracers en de gemeente, omdat die graag een eigen baan willen voor de races. Daar kwamen twee initiatieven uit, zoals een plan voor racen op een landingsbaan van Lelystad Airport. Volgens de gemeente waren deze plannen niet haalbaar.

Gekmakend
De Karperweg maakt voor straatracers misschien een verlaten indruk, maar toch wonen en werken er verschillende mensen in de omgeving. Het is ook een biologisch landbouwgebied.

Voor de omwonenden is de herrie van de straatraces 'om gek van te worden'. "Ik gun iedereen zijn hobby, maar dit is echt gekmakend," vertelt de omwonende.

Daar is een buurvrouw van hem, die ook anoniem wil blijven, het helemaal mee eens. "Het laatste jaar loopt het totaal uit de klauwen, vaak vanaf de ochtend al tot tien uur 's avonds. We bellen de politie, maar die geeft aan dat ze weinig mankracht hebben en dat we er zelf heen moeten gaan om nummerborden op te schrijven. Ik ga dat niet met gevaar voor eigen leven doen."

Lees ook: Elke week illegale straatraces: is er een oplossing?

Beide Lelystedelingen hebben ook bij de gemeente geklaagd, maar ook daar lijkt nog niet zoveel te gebeuren. "Je wordt echt tot het uiterste gedreven. Ik zei al, misschien moeten we er maar met trekkers naar toe. Maar als mensen gek van iets worden kun je ook gekke dingen verwachten."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel