Elke week illegale straatraces: is er een oplossing?
Volgens de gemeente Lelystad zijn er bijna elke week straatraces in de stad maar helpt handhaving door de politie weinig. Ook zijn op bekende plekken stopverbod-borden geplaatst maar deze 'verdwijnen' nogal eens.
Wie op de IJsselmeerdijk komt bij de Maxima-centrale ziet op bepaalde plekken de zwarte strepen op het wegdek staan. Het is een geliefde plek voor motor- en autoracers. Volgens de gemeente worden er bijna elke week, vooral bij mooi weer, straatraces gehouden.
De politie is bekend met de plekken waar de rijders bijeenkomen en houdt ze in de gaten. Als er geracet wordt maakt de politie proces-verbaal op. De boetes kunnen hoog oplopen. Toch weerhoudt het straatracers niet om terug te komen. Echt structurele maatregelen zijn volgens de gemeente lastig, omdat de IJsselmeerdijk ook een calamiteitenroute is. Dan kun je dus niet zomaar obstakels op het wegdek zetten.
Even stoom afblazen
Motorrijder en straatracer R., die liever anoniem wil blijven, weet heel goed hoe dit komt. "Het is voor ons even stoom afblazen aan het einde van de week. Sommige mensen doen drugs of alcohol, wij racen. Maar we doen niemand kwaad, het is een hobby. Vaak ook een dagje uit, met vrouw en kinderen."
R. en andere straatracers zeggen dat ze al jaren een plek proberen te krijgen om dit op een goede en veilige manier te kunnen doen. Straatracer Y.: “We zijn al 12 jaar bezig maar we krijgen niets. We zijn moe. Geef ons de ruimte. Praten heeft geen nut meer, maar er moet een oplossing komen.”
Steeds populairder
Volgens R. is het belangrijk dat er snel een eigen plek komt omdat het straatracen steeds populairder wordt. "Sinds corona hebben meer mensen een motor en komen er ook steeds meer mensen kijken. Mensen uit heel Nederland en van allerlei culturen. Maar op veel plekken kunnen we die mensen helemaal niet kwijt. En dan wordt het wel gevaarlijk."
Betalen
R. zegt zelfs de burgemeester en een wethouder wel eens uitgenodigd te hebben: "Dan kunnen ze zelf zien waarom dit zo mooi is." Ook zou er volgens hem niet zoveel nodig zijn voor een eigen raceplek. Een goed stuk asfalt, wat vlaggen en een hek er omheen. "Als zoiets er komt dan kunnen we mensen ook laten betalen om te komen kijken en met dat geld de gemeente betalen. Dan werkt het voor iedereen."
Gemeente Lelystad laat weten dat er volgens hen vooral groepen uit andere delen van het land komen om in Lelystad te racen. Verder zegt een woordvoerder dat er voor zover bekend is er geen overleg tussen de gemeente en straatracers is geweest.
De Telegraaf maakte 2 jaar geleden een reportage over motorrijder Juriaan uit Amsterdam. Hij laat zien waarom de IJsselmeerdijk (bekend als Mexico onder straatracers) zo populair is.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Nieuwe inzamelingsactie voor Abed, die ondanks pogingen nog steeds vastzit in Gaza
ALMERE • Za 23 november • Zaterdag 23 novemberDe situatie van de Almeerse Abed, die al sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Palestina vastzit in de Gazastrook, is nog steeds uitzichtloos. Even was er hoop op een reddingsactie vorige wee...
-
Flevoland is rijk aan paddenstoelen: 'Ze hebben iets magisch'
ZEEWOLDE • Za 23 november • Zaterdag 23 novemberJudasoren, het muizenstaartje en de schubbige boschampignon, je kunt ze vinden in de bossen van Flevoland. De deelnemers aan de basiscursus paddenstoelen van IVN kregen ze zaterdagochtend allemaal te...
-
Nieuwe locatie KNRM geopend, oud-schipper in zonnetje gezet
LELYSTAD • Za 23 november • Zaterdag 23 novemberDe nieuwe locatie van de reddingswerkers van de KNRM in Lelystad is zaterdag officieel geopend. De burgemeester en de wethouder onthulden een informatiebord en de nieuwe naam van de brug die naar het...