Flevoland kiest: dit zijn de voorlopige opkomstpercentages in deze provincie

FLEVOLAND • Do 6 juni 2024 | 16:00 • Donderdag 6 juni 2024 | 16:00

In de loop van de middag is het landelijk opkomstpercentage voor de Europese Parlementsverkiezingen gestegen naar 23 procent. Dat meldt onderzoeksbureau Ipsos I&O in opdracht van de NOS, over de opkomst tot 15.45 uur.

In Flevoland worden de percentages op wisselende tijdstippen bekendgemaakt door de gemeentes. Dat geeft het volgende beeld:

Opkomstpercentages tot nu toe:
Lelystad: 16,68% (om 15:00 uur)
Dronten: 22,36% (om 15:30 uur)
Urk: 23,43% (om 16:00 uur)
Noordoostpolder: 24% (om 16:00 uur)
Almere: 18,7% (om 16:30 uur)
Zeewolde: 27,87% (om 17:00 uur)

Vergeleken met hetzelfde tijdstip is de landelijke opkomst nu "flink hoger" dan tijdens de vorige Europese verkiezingen, aldus Ipsos I&O en NOS. Toen was in de loop van de middag 19 procent van de stemgerechtigden komen opdagen.

Bij de laatste Europese verkiezingen in 2019 was de totale opkomst in Flevoland 38,1 procent. Landelijk was dat bijna 42 procent.

In totaal kan op 15 kandidaten uit Flevoland gestemd worden. Het grootste deel komt uit Almere of Urk, de meeste van de vijftien kandidaten zijn aangesloten bij Forum voor Democratie.

Constante stroom
In de Bosbadhal in Emmeloord is het een 'constante stroom' van kiezers, vertelt voorzitter van het stembureau Julian Snaterse. Volgens hem wordt er volop gestemd. Dat kan in de Bosbadhal ook door mensen met een visuele beperking in een speciaal daarvoor gemaakte stemmal.

Snaterse legt uit hoe het stemmen voor slechtzienden er aan toe gaat:

Ook in andere gemeenten zijn speciale stembureaus voor mensen met een beperking. In Almere was er de afgelopen jaren maar één bijzonder stembureau, bij deze verkiezingen zijn dat er voor het eerst twee. Werkgroep ViP die in Almere opkomt voor mensen met een handicap of beperking geven aan daar blij mee te zijn.

Uniek
In Luchtvaartmuseum Aviodrome in Lelystad kan ook worden gestemd. Iedereen die zijn of haar stem daar uitbrengt, mag gratis naar het museum toe.

Het stembureau in Aviodrome

Burgemeester Mieke Baltus is ook bij dat stembureau. Zij maakt een rondje langs de verschillende plekken waar gestemd kan worden in de stad.

Baltus hoopt dat meer dan 50 procent van de Lelystedelingen gaat stemmen: "Maar dat gaan we niet halen denk ik." Ze roept iedereen op om te komen stemmen.

Basisschool
In Zeewolde is een stembureau te vinden in basisschool 't Kofschip. Hans Boerma is daar vrijwilliger op het stembureau. Hij doet dat al vele jaren en heeft 'zelfs nog de stemcomputer meegemaakt'. "Ik vind het stemproces heel belangrijk en daar wil ik graag een bijdrage aan leveren", vertelt hij.

Boerma is één van de leden van het stembureau. Daar zijn er tenminste drie van, die ook altijd aanwezig moeten zijn. Gemeenten mogen zelf bepalen of stembureauleden een vergoeding krijgen voor hun werk.

Almeerse burgemeester op fiets
De meeste stembureaus in Flevoland zijn om 07:30 uur open gegaan. Maar het eerste stembureau in Flevoland ging een stuk eerder open. Vanaf 06.00 uur kon er namelijk gestemd worden op station Almere Centrum.

Burgemeester Hein van der Loo bracht in alle vroegte daar direct zijn stem uit. Hij gaat donderdag op de fiets langs alle 89 stembureaus in zijn gemeente. "Dat is een flink fietsrondje. Dat gaat in blokken vandaag en is allemaal gepland. Ik heb mijn banden opgepompt, het is lekker weer dus ik heb me hier al op verheugd."

Geen uitslag
Anders dan bij Nederlandse verkiezingen, duurt het een paar dagen voordat de voorlopige uitslagen bekend worden gemaakt. Dat komt omdat niet alle landen tegelijkertijd naar de stembus gaan.

De lidstaten van de Europese Unie hebben met elkaar afgesproken dat de stemperiode wordt verdeeld over vier dagen. Dit jaar betekent dat dat iedereen in Europa tussen 6 en 9 juni zijn of haar stem kan uitbrengen. In Nederland kan donderdag tot 21:00 uur gestemd worden.

Overzicht per gemeente
Benieuwd waar jij kunt stemmen? Hieronder een overzicht van alle stembureaus in Flevoland.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel