PVV in vijf Flevolandse gemeenten de grootste, opkomst in onze provincie het laagst

FLEVOLAND • Zo 9 juni 2024 | 23:11 • Zondag 9 juni 2024 | 23:11

De PVV heeft in Flevoland bij de Europese verkiezingen in vijf van de zes gemeenten de meeste stemmen behaald. Uitzondering is Urk, waar de SGP op de eerste plek eindigde. De PVV werd op Urk wel de tweede partij.

In Almere, Lelystad en Zeewolde eindigde GroenLinks-PvdA als tweede. In Dronten kwam de VVD op plaats twee. In Noordoostpolder werd na de PVV het vaakst op het CDA gestemd.

GroenLinks-PvdA landelijk het grootst
Landelijk kreeg GroenLinks-PvdA afgelopen donderdag de meeste stemmen. De partij verwerft waarschijnlijk 8 zetels in het Europese parlement. Dat is er wel eentje minder dan in 2019 toen PvdA en GroenLinks opgeteld 9 zetels behaalden.

De PVV is landelijk de grote winnaar bij deze verkiezingen. De partij van Wilders gaat de komende periode in Europa van 1 naar 6 zetels. Dat is er overigens 1 minder dan donderdag in de exitpolls werd voorspeld.

Opkomst in Flevoland het laagst
In Flevoland was de opkomst met 39,4 procent van de stemgerechtigden van heel het land het laagst, zo blijkt uit gegevens van het ANP. De stand is gebaseerd op zo'n 98,3 procent van de stemmen. Bij de vorige Europese verkiezingen in 2019 was de opkomst in Flevoland 38,1 procent.

Cijfers per Flevolandse gemeente:

Almere
De PVV klom in Almere fors op van 5,1 procent bij de vorige verkiezingen naar 22,5 procent van de stemmen ditmaal. GroenLinks-PvdA werd tweede en kwam uit op 21,7 procent. In 2019, toen de partijen nog los van elkaar meededen, was dat opgeteld 29,3 procent.

Forum voor Democratie behaalde in 2019 nog 15,6 procent van de Almeerse stemmen, maar zakt nu terug naar 3,8 procent. De VVD levert ook in en daalt van 15 procent bij de vorige verkiezingen naar 12,8 procent nu.

D66 stijgt licht van 6,8 naar 8,3 procent, zo blijkt uit gegevens die de Flevolandse stad heeft doorgegeven aan het ANP.

Dronten
In Dronten is de PVV met 19,6 procent van de stemmen de ruime winnaar. Tweede partij VVD (13,4 procent) wordt op de hielen gezeten door GroenLinks-PvdA (12,8 procent) en het CDA (12,5). Ook nieuwkomer BBB doet het met 11,9 procent in Dronten goed. 

D66 en de ChristenUnie moeten in Dronten elk met iets meer dan 5 procent genoegen nemen, gevolgd door NSC, Forum en de Partij voor de Dieren.

Lelystad
In de provinciehoofdstad behaalde de PVV bijna een kwart (24,4 procent) van alle stemmen. Ook GroenLinks-PvdA en de VVD boeken met respectievelijk 19,5 procent en 11,9 procent een goede score.

D66 en CDA zitten in Lelystad nog boven de 6 procent, de andere partijen zitten daar ruim onder. Ook in Lelystad springt de terugval bij Forum voor Democratie in het oog. In 2019 behaalde de partij er 16,5 procent van de stemmen. Daarvan is nu nog 4,2 procent overgebleven.

Noordoostpolder
Met 18 procent van de stemmen maakt de PVV in Noordoostpolder een flinke sprong naar voren. De partij van Wilders wordt er gevolgd door het CDA en BBB met elk iets meer dan 14 procent.

GroenLinks-PvdA eindigt in Noordoostpolder net onder de 11 procent, wat flink lager is dan de 19,3 procent van 5 jaar geleden. De andere partijen zitten in Noordoostpolder allemaal onder de tien procent van de stemmen.

Urk
Volgens voorlopige tellingen kreeg de SGP op Urk 59 procent van de stemmen. De reformatorische partij lijkt daarmee zijn absolute meerderheid in het dorp terug te hebben.

De laatste keer dat de SGP er meer dan de helft van de stemmen kreeg, was bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Bij de drie verkiezingen erna bleef de partij onder de grens van 50 procent.

De PVV boekte op Urk een flinke winst, van 4,6 procent naar 14,1 procent. Toch is het aantal stemmen in het dorp lager dan bij de laatste kamerverkiezingen, toen ruim een kwart van de stemmer voor de partij van Wilders koos.

Forum voor Democratie daalde op Urk van 14,8 procent naar 3,5 procent. BBB deed voor het eerst mee aan de Europese verkiezingen. Met 7,4 procent is de partij vierde geworden in de gemeente Urk. GroenLinks/PvdA kwam donderdag uit op 0,5 procent.

Zeewolde
Ook in Zeewolde boekt de PVV fors terreinwinst. Met 19,4 procent koos bijna een vijfde van alle inwoners voor de partij van Wilders. GroenLinks-PvdA (13,2) en VVD (12,7) blijven daar flink achter. 

Van de andere partijen zitten CDA en BBB iets onder de 10 procent, gevolgd door ChristenUnie en D66, met elk 7,2 procent van de stemmen.

Aantal zetels Nederland
In totaal waren er bij deze verkiezingen 720 zetels in het Europees parlement te verdelen. Nederland gaat er daarvan 31 innemen. Het grootste aantal zetels wordt straks bekleed door Duitsland (96), gevolgd door Frankrijk (81) en Italië (76).

Hoewel de invloed van Nederland hiermee beperkt lijkt, maken de Nederlandse politieke partijen in Europa deel uit van Europese fracties. Dit zijn een soort 'families' van vergelijkbare partijen, die opgeteld een veel groter aantal zetels hebben. Zo hoort de PVV in Europa bij de fractie Identiteit en Democratie en het CDA bij de Europese Volkspartij.
Uitslag pas op zondag openbaar
In Nederland mochten we afgelopen donderdag al stemmen, maar in 21 van de 27 Europese lidstaten gebeurde dat pas zondag. En totdat in alle landen de stembussen gesloten waren, mochten de Nederlandse resultaten nog niet bekend worden gemaakt. De laatste stembussen sloten zondag pas om 23:00 uur in Italië.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel