Dit ging er allemaal mis in de Flevolandse stembureaus bij de Europese verkiezingen

FLEVOLAND • Wo 12 juni 2024 | 17:43 • Woensdag 12 juni 2024 | 17:43

Een heel team in judopak op het stembureau, wel of niet met kinderen in het stemhokje en een hoop boze kiezers. Bij de afgelopen verkiezingen voor een nieuw Europees Parlement vonden in Flevoland tientallen opvallende gebeurtenissen plaats. Deze zijn opgeschreven in de verslagen van de stembureaus die de gemeenten openbaar hebben gemaakt.

Zo ontstond in Almere in het stembureau in de basisschool Syncope aan de Kornetstraat een bijzondere situatie toen er opeens allerlei kinderen in judopak de gymzaal in liepen. Het bleek dat de gemeente de judoclub niet op de hoogte had gesteld van de stemlocatie. Ook klaagde een kiezer bij een ander Almeers stembureau dat het potlood met ketting onhandig was geplaatst voor linkshandige stemmers.

Volmachtstemmer wacht buiten
In gezondheidscentrum Archipel in Almere kregen de stembureauleden te maken met een boze vrouw. Ze wilde met een volmacht voor een man stemmen, maar had geen identiteitsbewijs van hem. Daarop liep ze naar de deur en toen bleek dat de betrokken man daar stond te wachten. Hij wilde zelf niet stemmen, maar de vrouw mocht dat ook niet met de volmacht omdat de man zelf aanwezig was. Hij is zonder te stemmen vertrokken.

Het ging ook tientallen andere keren mis met volmachten. Sommige kiezers kwamen terug met een volmacht na een eigen stem te hebben uitgebracht, maar dat is tegen de regels. Iemand kan alleen voor iemand anders stemmen als hij of zij op hetzelfde moment zelf stemt.

Kinderen mee in het hokje
Sommige kiezers vinden het leuk of handig om hun kinderen mee te nemen naar het stembureau. In de Levend Water Kerk in Almere wilde iemand met kinderen het stemhokje in, maar dat bleek tegen de regels. Alleen heel jonge kinderen mogen mee en dan ook alleen maar ter beoordeling van de voorzitter van het stembureau.

In Wijkcentrum Zuiderzee in Lelystad ontstond een bijzondere situatie toen iemand kwam stemmen in gezelschap van iemand met het downsyndroom. Ze wilden samen in een stemhokje, maar dat bleek niet toegestaan. Beiden hebben de stembiljetten ingeleverd en die zijn daarna ongeldig verklaard.

Stembussen aanstampen
Urk had traditiegetrouw in Flevoland het hoogste opkomstcijfer. In de Bethelkerk was het zo druk dat de stembussen tegen het einde van de middag aangestampt moesten worden omdat er anders geen stembiljetten meer in pasten. Om fraude te voorkomen ging dat onder toeziend oog van een aantal stembureauleden.

Verspreid over heel Flevoland klaagden tientallen rolstoelgebruikers dat hun stembureau niet goed toegankelijk was. Zo ontbrak soms een oprijplank en als die wel aanwezig was was die te steil neergelegd om binnen te kunnen komen. Er waren ook ontroerende momenten in de stembureaus. Zo leverde een mevrouw in Biddinghuizen de stempas in van haar overleden echtgenoot.

Ieder stembureau maakt na afloop een verslag met daarin onder meer het aantal uitgebrachte stemmen, blanco stemmen en ongeldige stemmen. Maar ook staan er bijzonderheden over het verloop van de dag in. Deze processen-verbaal zijn terug te vinden op de websites van de gemeenten in Flevoland.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel