Verdachte moedermoord wil naar psychiatrische kliniek, maar mag dat niet

SWIFTERBANT • Wo 5 juni 2024 | 20:07 • Woensdag 5 juni 2024 | 20:07

De 36-jarige Johnny D. uit Lelystad moet volgens deskundigen gewoon in zijn cel blijven. De man die ervan wordt verdacht zijn 55-jarige moeder in Swifterbant te hebben vermoord, kan wat hen betreft nu ook niet worden overgeplaatst naar een beveiligde forensische psychiatrische kliniek. Daar hadden D. en zijn advocaat eerder wel om gevraagd.

Tijdens een voorbereidende rechtszitting in maart vertelde D. dat hij het enorm zwaar had in de gevangenis. Hij kampte toen met suïcidale gedachten. Daarom moest hij volgens zijn advocaat soms een nacht in de isoleercel van de gevangenis doorbrengen. "En dat is echt niet goed voor hem."

Tbs
In een kliniek zou hij de hulp kunnen krijgen die hij nodig heeft, stelde de raadsvrouw. "Hij heeft nu geen enkele begeleiding bij de rouw om zijn moeder en alles wat er gebeurd is." De rechtbank wilde dan ook laten onderzoeken of er mogelijkheden zijn om D. naar zo’n beveiligde kliniek over te laten plaatsen. Maar de deskundigen vinden dat geen optie, zo bleek woensdag tijdens een nieuwe voorbereidende rechtszitting.

Waarom dat niet zou kunnen, werd tijdens de zitting geen verdere tekst en uitleg gegeven. Wel adviseren zij de Lelystedeling bij een veroordeling tbs met dwangverpleging op te leggen.

D. was wat hen betreft volledig ontoerekeningsvatbaar, die fatale dag op 19 december vorig jaar. De officier van justitie denkt dat de man die dag zijn moeder met messteken om het leven bracht in een woning aan de Herault in Swifterbant.

Zwart gat
De Lelystedeling zegt zich niks meer te kunnen herinneren. "Het blijft voor mij één zwart gat", zei hij eerder. Zijn moeder was alles voor hem, zijn ‘steunpilaar’, vertelde zijn advocaat toen. "De belangrijkste persoon in zijn leven. Dat hij betrokken lijkt te zijn bij haar dood, is voor hem dan ook ondragelijk."

Woensdag verschenen D. en zijn raadsvrouw niet in de rechtszaal. De officier liet weten dat het onderzoek in principe klaar is. "We wachten alleen nog op het sectierapport van het Nederlands Forensisch Instituut. Dat is bijna klaar." Op 10 juli staat er een nieuwe pro forma-zitting op de agenda. Op 11 september wordt de zaak inhoudelijk behandeld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel