Tot 4,5 jaar cel geëist voor op hoofd inslaan met tuinpaal in Zeewolde

ZEEWOLDE • Vr 25 oktober 2024 | 17:13 • Vrijdag 25 oktober 2024 | 17:13

Bij een vechtpartij in Zeewolde in februari vorig jaar sloeg een 24-jarige man met een tuinpaal in op drie slachtoffers. Hij moet wat het Openbaar Ministerie betreft voor 4,5 jaar de cel in. Tegen zijn vader en jongere broer eiste het OM een voorwaardelijke celstraf en een taakstraf.

De drie familieleden uit Zeewolde zaten vrijdag tegenover de rechters in Lelystad om hun versie te vertellen van het gebeuren op 3 februari vorig jaar. De 58-jarige vader ging die avond tegen negen uur bij zijn ex-vrouw aan De Schelp in Zeewolde langs, maar kreeg daar mot met zijn stiefzoon. Hij ging terug naar huis en keerde twee uur later terug met zijn 22-jarige en 24-jarige zoon. Ze wilden zijn stiefzoon en vrienden in dat huis vriendelijk vragen of zijn 11-jarige zoontje in huis met hem mee mocht, zo legde de vader uit.

Schedelbreuk
Die vraag is echter nooit gesteld, want op het moment dat ze aan de deur staan, vliegt de vlam in de pan. De oudste zoon slaat met een knuppel op de auto van een de jongens die in de woning aanwezig is. Hij ontkent, maar zegt wel dat hij in de achtertuin een paal vond. Met die tuinpaal ging hij achter drie jongemannen aan. Hij raakte ze mogelijk alle drie tegen het hoofd. Een van hen liep een schedelbreuk op.

Op de zitting blijkt vrijdag dat niet duidelijk is of hij ooit volledig zal herstellen. "Hij heeft nog altijd 24 uur per dag hoofdpijn", zo zei een slachtofferadvocaat. Werken lukt hem niet meer. Een ander slachtoffer vertelde de volle rechtszaal dat hij dacht dat hij dood zou gaan. "Ik moest wanhopig toezien hoe mijn vrienden in elkaar werden geslagen."

'Extreem geweld'
Beide zoons stonden vrijdag ook terecht voor andere mishandelingen. De 24-jarige zoon sloeg in Goes een oudere man tegen de vlakte. En de 22-jarige verdachte ramde in december vorig jaar in Zeewolde op een feestje de vriend van zijn ex-vriendin tegen de grond. De drie verdachten lopen vrij rond, maar wat het OM betreft komt voor de oudste zoon binnenkort een einde aan die vrijheid. Met een balk tekeer gaan op iemands hoofd, dat is het toepassen 'van extreem geweld', zei de officier van justitie. Ze eiste 4,5 jaar cel tegen hem voor een poging doodslag.

Zijn broer en vader hoeven niet de cel in, zo vond de officier. Tegen de vader eiste ze 180 dagen cel waarvan 135 dagen voorwaardelijk. Het resterende deel heeft hij al in voorarrest uitgezeten. Tegen de jongste zoon, die het minste geweld zou hebben toegepast, eiste ze een werkstraf van 200 uur waarvan 80 uur voorwaardelijk.

De advocaten vroegen om minder zware straffen. De rechtbank doet op 8 november uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel