Drie nieuwe scholen komen voorlopig niet van de grond

FLEVOLAND • Do 9 november 2023 | 6:33 • Donderdag 9 november 2023 | 6:33

De aanvragen voor drie nieuwe scholen in Almere en Lelystad zijn ingetrokken. Dat betekent dat de onderwijsinstellingen in augustus 2025 niet van start gaan.

Het gaat in Almere om De Parel, dat is een nieuwe islamitische basisschool in Buiten en in Lelystad om het Majoor Bosshardt Lyceum en de katholieke basisschool Wereldwijs.

Te weinig steunverklaringen
Voor het Majoor Bosshardt College in Lelystad kwamen te weinig steunverklaringen binnen om te kunnen worden bekostigd vanuit de overheid, laat initiatiefnemer Sandra Nobel weten. Het moest een kleinschalig alternatief voor scholengemeenschap Porteum worden.

In totaal waren 700 ouderverklaringen nodig voor mavo, havo en vwo, maar er werden zo'n 250 handtekeningen te weinig opgehaald. Nobel zegt dat het afgeven van de verklaring ingewikkeld was via de website van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Ook waren er storingen, ervoer ze. "Mensen haken dan af." De initiatiefnemers willen volgend jaar een nieuwe aanvraag indienen.

Ouderverklaringen zijn onderdeel van het proces om een nieuwe school te beginnen. Het is een voorwaarde om aan te tonen dat er in de omgeving voldoende belangstelling is voor de nieuwe onderwijsinstelling.
Andere aanvragen ingetrokken
De aanvraag voor Wereldwijs in Lelystad is ingetrokken omdat de initiatiefnemers zich hebben bedacht. Ze willen nu inzetten op een kindcentrum met katholiek, maar ook openbaar en protestants christelijk onderwijs. Daarover zijn de gesprekken met de twee andere schoolbesturen inmiddels opgestart, laat Marc Kammeraad van Scholengroep Katholiek Onderwijs Flevoland & Veluwe weten.

Het kindcentrum moet komen in de wijk Warande. Het is een nieuw initiatief bovenop lopende aanvragen voor scholen in die buurt. Want er is nog meer onderwijs nodig in Warande, verklaart Kameraad. Mogelijk volgt de aanvraag voor het kindcentrum volgend jaar.

Ook de aanvraag voor de islamitische basisschool in Almere is ingetrokken. Waarom Stichting Noor dat heeft gedaan is niet duidelijk. De stichting is tot nu toe onbereikbaar voor commentaar. Het is overigens de tweede keer in korte tijd dat een aanvraag voor een islamitische school geen doorgang vindt. Begin deze maand bleek er te weinig interesse voor een middelbare school. Het Novum Saeculum Lyceum wil volgend jaar een nieuwe aanvraag doen.

Nog meer plannen voor scholen
Naast de genoemde initiatieven, zijn er in Lelystad ook nog andere plannen voor scholen. Zoals middelbare school het Argentum College. Daarvoor zijn onvoldoende ouderverklaringen, maar dat betekent niet dat bekostiging vanuit de overheid uit het zicht is geraakt, zegt directeur Peter Nooitgedagt van onderwijsgroep Eduvier.

Eduvier heeft de aanvraag voor de nieuwe school voor havo en vwo ingediend en binnenkort volgt een gesprek met DUO. Volgens de directeur komt er mogelijk een marktonderzoek en dat is dan een alternatief voor de verklaringen van de ouders. Dan moet onder meer met gegevens van gemeente en CBS duidelijk worden gemaakt dat het aantal leerlingen voldoende groeit, vereist DUO.

De Actieve Educatie School in Lelystad wacht ook op antwoord van DUO. Ook voor dit initiatief voor basis- en voortgezet onderwijs werden te weinig ouderverklaringen opgehaald, maar de aanvraag is wel gedaan, laat initiatiefnemer Sebastiaan Thie weten.

Renaissanceschool blijft privéschool
De Renaissanceschool in Almere hoopte over twee jaar door de overheid te kunnen worden bekostigd. Daarvoor werden ouderverklaringen opgehaald, maar ook dat waren er te weinig, zegt woordvoerder Ralf Dekker. Daarom gaat de particuliere basisschool voorlopig op eigen kracht verder.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel