Plannen voor nieuw onderwijssysteem met buitenlessen in de kas

LELYSTAD • Di 22 augustus 2023 | 6:00 • Dinsdag 22 augustus 2023 | 6:00

In Lelystad is een concreet plan voor de oprichting van een Actieve Educatie School. Het onderwijs zal grotendeels plaatsvinden in de natuur. Deze school biedt zowel basis- als voortgezet onderwijs en richt zich op leerlingen die moeite hebben om bij te blijven in regulier onderwijs.

De Actieve Educatie School zal niet alleen buiten de lijnen kleuren qua locatie, maar ook in het curriculum. Het onderwijs zal op maat gemaakt zijn, waarbij leerlingen die uitblinken in bijvoorbeeld wiskunde naar een hoger niveau kunnen doorstromen, terwijl anderen die extra ondersteuning nodig hebben, op hun eigen tempo en niveau kunnen instappen. Er wordt gewerkt met een aanpak die aansluit bij de behoeften van de leerling.

Kaslokalen
De lessen moeten niet plaatsvinden in klaslokalen, maar in kleine kassen. Volgens initiatiefnemer Sebastiaan Thie moeten die lokalen in een bos worden geplaatst. "De leerlingen zitten niet in één groot lokaal, maar zitten in hun eigen kas, in een groene omgeving en de leerkracht loopt eigenlijk tussen de kasjes door." De afgelopen vier jaar heeft Thie zijn plannen vormgegeven voor bewegend leren en buiten leren. Hij werkt momenteel als hovenier en begeleidt daarnaast al jarenlang scholieren. Daar is zijn idee voor de school ontstaan, maar is de leermethode ook getest.

Stappen naar realisatie
Het pad naar de start van de Actieve Educatie School omvat een reeks stappen. De plannen zijn ingediend bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Ook zegt Thie dat hij in september een gesprek heeft met de gemeente Lelystad over de plannen. Om een nieuwe school op te richten heeft hij ook 660 ouderverklaringen nodig. "We hebben 110 ouderverklaringen en al 25 voorinschrijven", zegt Thie. "Dat zijn ouders waarvan de kinderen al naar speciaal onderwijs gaan en twijfelen of het kind het daar wel gaat redden. Die hebben uit voorzorg een plek gereserveerd." Ook zegt de initiatiefnemer inschrijvingen te hebben ontvangen van ouders waarvan het kind niet meekomt in het huidige reguliere onderwijssysteem.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel