Dit zijn de mee- en tegenvallers in de begroting van Noordoostpolder

NOORDOOSTPOLDER • Ma 30 oktober 2023 | 20:35 • Maandag 30 oktober 2023 | 20:35

Inwoners van Noordoostpolder gaan vanaf volgend jaar 15-20 euro meer betalen voor de afvalstoffenheffing. Dat blijkt uit de nieuwe begroting van de gemeente Noordoostpolder.

De afvalstoffenheffing stijgt omdat de korting die de afgelopen twee jaar werd gegeven vervalt. Om de begroting op orde te houden moet de heffing omhoog met 4,9 procent. Andere gemeentelijke belastingen gaan ook omhoog. Die stijgen alleen mee met de inflatie, met 3,9 procent.

Bant, Ens, Kraggenburg, Marknesse en Luttelgeest kunnen een bijdrage voor leefbaarheid van 10.000 euro per jaar tegemoet zien. Dat geld werd door Windpark Noordoostpolder al gegeven aan Creil, Espel, Nagele, Rutten en Tollebeek. Deze dorpen krijgen het geld ter compensatie van het windpark in hun omgeving. De gemeente vindt dat de andere dorpen ook zo'n bedrag moeten krijgen. Daarom wordt daarvoor zelf de portemonnee getrokken.

Windpark Noordoostpolder

Mogelijk extra geld voor de starterslening
Volgend jaar moet ook de pot voor startersleningen met 1 miljoen euro worden aangevuld. De gemeenteraad krijgt daarover nog een raadsvoorstel. De aanvulling was al opgenomen in het coalitieakkoord. Vorig jaar bleek dat er geen budget meer is voor de extra hypotheek voor starters op de woningmarkt in Noordoostpolder.

Een bedrag van 435.000 euro is uitgetrokken voor extra verzamelcontainers voor plastic, metaal en drankkartons (PMD). Die moeten volgend jaar in de grond komen te staan bij hoogbouwcomplexen. Het zijn er in totaal 40. Waar die precies moeten komen is niet duidelijk.

Kadoelerbrug moet opknapbeurt krijgen
In de begroting wordt ook gesproken over de renovatie van de Kadoelerbrug bij Kraggenburg. Deze gemeentelijke overgang is inmiddels 75 jaar oud. Het voorbereidende werk voor de opknapbeurt kost 400.000 euro, de renovatie moet 6,1 miljoen euro kosten. De gemeenteraad moet hierover, net zoals voor de startersleningen, nog een beslissing nemen.

De Kadoelerbrug

In totaal geeft de gemeente Noordoostpolder volgend jaar zo'n 183 miljoen euro uit. De inkomsten zijn zo'n 184 miljoen. De begroting is in evenwicht en dat is ook het beeld voor de drie jaren die volgen, aldus de gemeente.

Met onder meer het toekomstige werelderfgoedcentrum op Schokland, nieuwe huisvesting voor Muzisch Centrum en theater en klimaatadaptatie is nog geen rekening houden. Daarvoor volgt eerst aanvullend onderzoek.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel