Tijdelijk geen gemeentelijke hypotheek voor starters

NOORDOOSTPOLDER • Di 15 maart 2022 | 17:15 • Dinsdag 15 maart 2022 | 17:15

Het is voorlopig niet mogelijk om een starterslening in Noordoostpolder aan te vragen. Dat zegt de gemeente Noordoostpolder. Het budget blijkt momenteel ontoereikend om de extra hypotheek te verstrekken. Daarom zijn er dit jaar nog geen startersleningen in Noordoostpolder verstrekt.

De starterslening is een overbrugging tussen de verkoopprijs van een huis en de maximale hypotheek. Daarvoor is in Noordoostpolder geld gestopt in een zogenoemd 'revolverend fonds'. Wie een starterslening afneemt lost af aan het fonds en dat geld keert terug voor nieuwe startersleningen. Maar de aflossingen zijn momenteel onvoldoende om de pot op korte termijn weer gevuld te krijgen, zegt de gemeente Noordoostpolder.

40.000 euro
Er is minimaal 40.000 euro nodig om één starterslening af te geven. Wanneer dat geld er is, kan de gemeente niet zeggen. Dat hangt af van de snelheid en de hoogte van de aflossingen, zegt een gemeentewoordvoerder. Een oplossing zou kunnen zijn om extra geld in het revolverend fonds te steken. Volgens de woordvoerder heeft het college van B&W noch de gemeenteraad daarvoor momenteel plannen.

Toenemende vraag
De starterslening in Noordoostpolder werd vorig jaar nog aangepast vanwege de gestegen huizenprijzen. Dat gebeurde ook in Lelystad. Sindsdien neemt de vraag naar een starterslening in de provinciehoofdstad toe, zegt de gemeente Lelystad. Er werden vorig jaar 20 leningen verstrekt, de eerste twee maanden van dit jaar waren het er 9. In Lelystad is nog voldoende budget in kas voor de extra hypotheek: zo'n 650.000 euro.

Ook in Dronten, Urk en Zeewolde is nog geld in kas voor de starterslening. De gemeenteraad van Urk spreekt binnenkort wel over nieuwe voorwaarden en extra budget. Oost Flevoland Woondiensten (OFW) wil de starterslening in Dronten eind dit jaar herzien. Zo moet het maximale bedrag van 189.000 euro worden aangepast aan de gestegen huizenprijzen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel