Afvalstoffenheffing weer jaar omlaag, maar toeslag voor extra containers

NOORDOOSTPOLDER • Di 15 november 2022 | 14:47 • Dinsdag 15 november 2022 | 14:47

De gemeenteraad van Noordoostpolder heeft besloten om volgend jaar een korting op de afvalstoffenheffing te geven. Het gaat om een bedrag van 20 euro voor zowel één- als meerpersoonshuishoudens. Dat bedrag is dit jaar ook als korting verrekend. Wie meer dan één groene container heeft en dus meer afval produceert, moet juist gaan bijbetalen omdat de raad dit extra wil belasten.

De korting op de afvalstoffenheffing in Noordoostpolder werd dit jaar voor het eerst toegepast. Het voordeel zou volgend jaar verdwijnen omdat de afvaltarieven stijgen. Toch wilden de raadsfracties van ChristenUnie-SGP en Politieke Unie inwoners belonen om correcte afvalscheiding te stimuleren. Anderzijds moeten inwoners die veel groencontainers hebben evenrediger belast worden, vinden de twee partijen. Nu betalen bewoners van appartementen mee aan de kosten van inwoners met grote tuinen, zegt Anjo Simonse (ChristenUnie-SGP).

De beloning voor inwoners moet worden gehaald uit de reserves voor afval. Daarin zit momenteel zo'n 412.000 euro. Volgens Simonse is er 200.000 tot 300.000 euro nodig. Anderzijds keert er ongeveer een ton terug omdat inwoners met meer dan één groene container meer moeten gaan betalen, zegt hij. Zij moeten een bedrag van zo'n 50 euro betalen voor een kleine kliko en zo'n 86 euro voor een groot exemplaar. Daardoor zou de afvalstoffenheffing na volgend jaar met een klein bedrag omlaag kunnen, zegt Simonse.

Volgens het raadslid blijft de stijging van de afvalstoffenheffing door de twee maatregelen beperkt tot zo'n 4,5 procent. De kosten zouden volgend jaar stijgen met 12,6 procent. Om die reden ontraadde wethouder Sacha Werkman de voorstellen van ChristenUnie-SGP en Politieke Unie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel