Kersverse burgemeester Van Rappard ging wateroverlast met voetbal te lijf
"Als je net begint als burgemeester, mag je hopen dat je de zaak op orde aantreft. Dat er voorbereidingen zijn getroffen, dat er een rampenplan klaarligt en dat je dan weet wie je dan nodig hebt."
Het is herfst 1998: heel even kijkt heel Nederland naar het dorpje Tollebeek in de gemeente Noordoostpolder. Een stortbui boven de regio in de nacht van 27 op 28 oktober, in combinatie met een al verzadigde ondergrond, zorgt ervoor dat de polder als een badkuip begint vol te lopen. En daarbij stroomt het overvloedige regenwater als vanzelf naar het laagste punt: Tollebeek.
Deze week - precies 25 jaar later - kijken we met vijf hoofdrolspelers terug op wat zij meemaakten tijdens de overstroming van Tollebeek.
'Het was echt pokkenweer'
"Ik had op de avond van 27 oktober net mijn allereerste raadsvergadering in Noordoostpolder gehad. En ik was na die vergadering pas laat thuis. Tijdens die rit was het al echt pokkenweer. We woonden hier in Holten en ik ging nog op en neer naar Noordoostpolder. Want ik had daar nog geen huis."
"De polder loopt onder"
"Thuis een glaasje wijn en dan mijn bed in dacht ik nog tijdens de rit. En voor mijn gevoel lag ik ook net in bed toen de telefoon ging. De boodschap was: de polder loopt onder. En dan is je primaire gedachte natuurlijk: dat zal wel meevallen.
Maar goed, ik ben weer de auto ingesprongen en die kant opgegaan. En als het water over de kademuren loopt in plaats van door de sluis, dan weet je dat het knap hoog staat. Dat was dan in Marknesse. En dat is wel zorgwekkend want dat betekent dat je dan geen waterkering meer hebt. Dat was een angstig beeld." 'Water was niet te sturen'
"Tollebeek was het laagste punt van de polder en daar liep het heen. Je kon dat water nauwelijks meer sturen. Dus het ging opeens heel snel. Het kenmerk van Noordoostpolder is ook dat regenwater van het land snel draineert richting de sloten. En die lopen daardoor snel vol.
Tien millimeter op land is een veelvoud in de sloten. En als je honderd millimeter regen op land hebt, is dat al snel een meter peilverhoging in de sloten.
Ik zat nog in mijn kennismakingsperiode, ik had nog niets kunnen oefenen of kunnen doen. Dus je moet wat, en dan ben je benieuwd wie er iets gaat doen en wat dan." 'Wie doet wat?'
"Het waterschap kwam natuurlijk als eerste in actie. Die stond die nacht meteen paraat. Daarna kwam de gemeente die op algemene coördinerende taken kon inspringen. En toen hebben we het samen heel goed geklaard.
Het geeft heel veel vertrouwen dat de diensten die iets moeten doen, het waterschap, de brandweer en je eigen technische diensten, dat die vanzelf doen wat er moet gebeuren. Er was geen paniek, er werd niets in verwarring gedaan, het gebeurde gestructureerd. Dat vond ik enorm geruststellend, want ik was natuurlijk de eindverantwoordelijke." "Als er later conclusies zouden zijn getroffen van fouten, dan hoef je als burgemeester niet te zeggen dat je nog maar een maand aan het werk was. Ik vond het dus plezierig om te merken dat de voorbereiding goed was en dat iedereen goed samenwerkte."
Als je als burgemeester net binnenkomt dan kun je niet verwachten dat de bevolking je meteen kent. Er zijn belangrijkere dingen in een leven dan het kennen van de burgemeester."
"Een hele snelle leerperiode"
"Maar als je dan met zo'n watersnood meerdere dagen de camera op je gericht hebt, dan kent iedereen je wel meteen. En als dat goed gaat, dan heb je absoluut een goede entree. Ik heb daar zeker mijn voordeel mee gedaan. Zo'n ramp heeft ook zijn bijeffecten, zeker als het uiteindelijk goed afloopt.
De samenwerking met de hulpdiensten en de provincie ging goed. Je leert elkaar echt goed kennen. Een hele snelle leerperiode."
Voetbal in de toiletpot
"Ik was daarvoor burgemeester van Holten en daar heb je de Holterberg met veel hoogteverschil. Bij zware regen liep al het water naar het laagste punt in het dorp. Als je op die route woonde dan kon het water uit het riool via de wc's je huis binnenstromen." "De brandweer daar gaf als tip om een leeggelopen voetbal in de toiletpot te drukken en hem dan weer op te pompen. Dan kon er geen water uit het riool je huis in komen. En die tip heb ik ook in Tollebeek verteld. Dat heeft een hoop ellende bij Tollebekers voorkomen. Ook al keken de inwoners je dan een beetje glazig aan, als je het uitlegde dan snapten ze het wel.
Dat is ook het leuke van dit vak dat je je ervaringen van elders meeneemt. Ook de brandweer van Noordoostpolder vond zo'n praktisch ingestoken burgemeester wel prettig."
Boeren stonden op achterste benen
"Op de tweede of derde dag was minister Hayo Apotheker van Landbouw op de radio. Hij werd gevraagd of het rampenfonds in werking was gezet voor Noordoostpolder. Maar hij zei: nee, dat is risico voor de ondernemer, daar beginnen we niet aan. Hij beriep zich op bepaalde grenzen van hoeveelheid millimeters.
Dat vond ik een van de spannendste dingen van deze wateroverlast. De boeren stonden op de achterste benen. Je zult maar de dupe zijn omdat er een paar millimeter te weinig neerslag is gevallen. Terwijl het water van hoog naar laag stroomt. Dat was een hele gekke zaak."
"Maar wij zouden 's middags minister-president Wim Kok ophalen uit Noordwest-Overijssel. Het ging niet goed met zijn helikopter, waardoor de dijkgraaf en ik hem zelf hebben opgehaald met de auto. We gingen onderweg naar Tollebeek, waar we om half acht aankwamen. Maar dan heb je dus even een half uur in de auto om hem bij te praten."'Meneer Kok, stel de boeren gerust'
"Wij konden dus duidelijk maken dat er erg veel onrust in Noordoostpolder was over de uitspraken van minister Apotheker. En meneer Kok, u komt zo in een zaal met boeren terecht. Die verwachten toch van u een geruststellende opmerking.
Kok was erg moe op dat moment, hij zat een beetje in elkaar gezakt in het zaaltje in Tollebeek. Maar het achtuurjournaal was er. De lichten gingen aan en er werd geschakeld met Tollebeek. Op dat moment rechtte Wim Kok de rug en sprak de historische woorden: Wij gaan niet met onze rug naar deze boeren staan. Daarmee was het probleem opgelost en viel heel Noordoostpolder onder de schaderegeling."
'Eureka!'"Als hij met de helikopter was gekomen dan hadden wij niet de kans gehad om hem bij te praten. Dat wij hem toen met de auto hebben opgehaald is per saldo een voordeel geweest in een hele gekke situatie. Ik weet wel zeker dat het gesprek in de auto doorslaggevend is geweest. Kok begreep de nood en reageerde prima.
Eureka het is gelukt, dacht ik toen. Dat de boeren onder het schadefonds vielen ging niet het hele leed opvangen van de verloren oogsten. Maar toch heeft het toen heel veel druk van de ketel gehaald. Stel je hele jaaromzet ligt te rotten, dan heb je een gigantisch omzetverlies als er geen enkele vergoeding komt."
"De afloop was goed"
"Voor mij was het een vliegende start in de polder, waardoor ik de instanties meteen goed heb leren kennen. Als je elkaar in het heetst van de strijd ontmoet, dan weet je meteen wat je aan elkaar hebt.
De afloop was ook goed. De boeren kregen de schadevergoedingen uitgekeerd. De gemeente en het waterschap konden plannen maken voor betere waterberging. Wij snapten toen wel dat er bij nieuwe woonwijken goede waterbekkens moesten komen. Dat heeft de ogen geopend.
Volgens mij vielen de evaluaties goed uit. Er waren geen problemen in de samenwerking tussen de instanties. De mensen deden wat ze moesten doen. Dat was een prima evaluatie."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Watersnood '98
Oud-minister Hayo Apotheker voelde zich niet de boeman ondanks harde kritiek van boeren
TOLLEBEEK • Vr 27 oktober • Vrijdag 27 oktober"Samen wisten we wel dat we deze gebieden niet zonder steun zouden achterlaten. Dat stond wel vast. Deze overstroming werd chefsache!" Het is herfst 1998: heel even kijkt heel Nederland naar het dorpj...
-
Watersnood '98
Koningin hield voeten net droog in Tollebeek
TOLLEBEEK • Do 26 oktober • Donderdag 26 oktober"Ik was erop gespitst om te laten zien wat de schade was voor de boeren. Je hebt zo'n bezoek van de koningin nodig." Het is herfst 1998: heel even kijkt heel Nederland naar het dorpje Tollebeek in de...
-
Watersnood '98
Saamhorigheid boeren emotioneert Edwin Tigchelaar na 25 jaar nog steeds
TOLLEBEEK • Di 24 oktober • Dinsdag 24 oktober"We moesten maatregelen nemen om de oogst die we al wel binnen hadden te redden. Want we wisten niet hoe hoog het water zou komen en of onze uien en aardappelen wel veilig lagen." Het is herfst 1998:...
recent nieuws
-
Politieonderzoek en straat afgezet na beroving in Almere Poort
ALMERE • Vr 15 november • Vrijdag 15 novemberDe politie heeft vrijdag aan het begin van de avond in Almere Poort delen van de Poseidonsingel en de Odysseestraat afgezet. Dat gebeurde vanwege een onderzoek na een beroving op de Marinaweg. Die von...
-
Taakstraf voor drie mannen die oogkassen van man braken: 'Er knapte iets in me'
ALMERE • Vr 15 november • Vrijdag 15 novemberDrie Almeerse mannen zijn veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur voor het toebrengen van zwaar letsel, nadat ze de oogkassen van de ex-vriend van de moeder van twee van hen braken. Naast een taakst...
-
Moeder (36) na dood baby Storm weer op vrije voeten
LELYSTAD • Vr 15 november • Vrijdag 15 novemberDe 36-jarige Anita R. uit Lelystad is sinds 20 september weer op vrije voeten. Dat werd vrijdag bekend tijdens een inleidende rechtszitting rond de dood van haar vijf maanden oude baby Storm. Ze vond...