Serie bijzondere bomen: Koningsboom per ongeluk tussen de sparren

ZEEWOLDE • Za 29 juli 2023 | 18:47 • Zaterdag 29 juli 2023 | 18:47

Hij staat in de volksmond bekend als 'de koningsboom'. Het is een grote populier die midden tussen de sparren staat in het Horsterwold in Zeewolde. Daar kwam hij per ongeluk terecht, toen dit stuk bos in de midden jaren zeventig van de vorige eeuw werd aangeplant.

Ondanks de korte bestaansgeschiedenis van Flevoland zijn er al veel bijzondere verhalen over bomen te vinden. Er zijn geen bomen van honderden jaren oud, maar wel bomen die een stukje van de Flevolandse geschiedenis vertellen. Omroep Flevoland zocht in elke gemeente een mooi, interessant of verrassend bomenverhaal. Vandaag het laatste verhaal in deze serie over bijzondere bomen: de koningsboom.

Populier per ongeluk bij sparren op de kar
De populier is op een unieke manier tussen de sparren in het Horsterwold terechtgekomen, vertelt boswachter Rob Koetsier van Staatsbosbeheer. In de jaren zeventig werden er veel bomen geplant. Een stuk van het bos zou helemaal vol gezet worden met sparren. De dag ervoor, zo gaat het verhaal, waren er op een andere plek populieren geplant. Eén stek daarvan bleef achter op de kar, die daarna gevuld werd met sparren.

Die sparren werden de volgende dag geplant en de populier werd er gewoon tussen gezet. Maar de populier groeide sneller en stak al snel boven de sparren uit. De boom creëerde zijn eigen ruimte om te groeien. De enorme populier kreeg later de naam koningsboom. Die naam heeft niets met het koninklijk huis te maken, maar slaat op zijn majestueuze verschijning.

Oude dame
De populier begint nu wel wat kaal te worden op sommige plekken. Volgens Koetsier wordt dit soort bomen over het algemeen niet zo heel oud. En populier kan maximaal zo'n 60 tot 80 jaar mee. "Het is dus al een echte oude dame," aldus de boswachter. Maar de boom mag blijven staan tot hij in elkaar stort.

Koetsier vindt dat de verhalen over bomen het bos tot leven brengen. De Flevolandse bossen zijn relatief jong. En dit soort verhalen maken het wandelen in de bossen leuker, vindt hij.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel