Serie bijzondere bomen: Beatrixlinde gered van de stort

ALMERE • Wo 26 juli 2023 | 6:45 • Woensdag 26 juli 2023 | 6:45

In het Beatrixpark in Almere staat de Beatrixlinde. Maar het had niet veel gescheeld of deze boom was er niet meer geweest. Hij werd gered van de stort door flora en fauna-adviseur Rinus Hofs.

Ondanks de korte bestaansgeschiedenis van Flevoland zijn er al veel bijzondere verhalen over bomen te vinden. Er zijn geen bomen van honderden jaren oud, maar wel bomen die een stukje van de Flevolandse geschiedenis vertellen. Omroep Flevoland zocht in elke gemeente een mooi, interessant of verrassend bomenverhaal. Vandaag het derde verhaal in deze serie over bijzondere bomen: de Beatrixlinde.

De Beatrixlinde werd op 27 november 1981 geplant door toenmalig koningin Beatrix. Het is niet zomaar een linde. Want als een lid van het Koninklijk Huis een boom plant, moet dit een speciale soort zijn: de koningslinde.

Stadsarchief Almere
Stadsarchief Almere
Stadsarchief Almere
Stadsarchief Almere
Stadsarchief Almere
Geschiedenis koningslinde
Toen prinses Wilhelmina op 6 september 1898 koningin werd, werden de eerste koningslindes geplant. Ze werden toen voor de gelegenheid speciaal gekweekt. Sindsdien worden bij iedere troonwissel koningslindes geplant. Na Wilhelmina was dat voor Juliana, voor Beatrix en uiteindelijk ook voor Willem Alexander.

Boom afgezaagd door vandalen
Ruim een jaar nadat de linde in het Beatrixpark in Almere geplant was, werd de boom tijdens de nacht van Luilak op 21 mei 1983 door vandalen afgezaagd. De kruin van de oranjeboom zoals die destijds genoemd werd, bleef onvindbaar. Alles wat restte was een stronk. Deze werd verwijderd en op de plaats van de linde werd een nieuwe boom geplant.

Stadsarchief Almere
Gered van de stort
Rinus Hofs ging op zoek naar de oude stronk die was afgevoerd naar de vuilstort. "Ik zag hem liggen. Dat kon niet missen, het moest hem zijn. Ik heb hem meegenomen in mijn kofferbak", aldus Hofs. Hij heeft de stomp daarna weer geplant bij zijn ouderlijk huis in Marknesse. De koningslinde overleefde het en groeide uit tot een grote boom. Hofs vond dat de boom eigenlijk terug moest naar Almere, omdat hij daar thuishoorde. Dat terugplaatsen is uiteindelijk gelukt. Met behulp van een kraan en een dieplader is hij teruggebracht naar het Beatrixpark.

Hofs hoopt dat hij daar nog 300 jaar blijft staan. Volgens hem kan een linde erg oud worden. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel