Serie bijzondere bomen: Deze iepen krijgen elk jaar een spuitje

URK • Do 27 juli 2023 | 6:46 • Donderdag 27 juli 2023 | 6:46

De iepen van Urk staan groot en statig in het oude dorp bij het Kerkje aan de Zee. Veel soortgenoten zijn de afgelopen jaren geveld door de iepziekte, maar om het karakteristieke aanzicht bij het kerkje te behouden, worden deze Urker iepen elk jaar ingeënt tegen de ziekte.

Ondanks de korte bestaansgeschiedenis van Flevoland zijn er al veel bijzondere verhalen over bomen te vinden. Er zijn geen bomen van honderden jaren oud, maar wel bomen die een stukje van de Flevolandse geschiedenis vertellen. Omroep Flevoland zocht in elke gemeente een mooi, interessant of verrassend bomenverhaal. Vandaag het vierde verhaal in deze serie over bijzondere bomen: de Iepen van Urk.

Oudste bomen koesteren
De iepen zijn de oudste bomen van Urk. Leo Brussé houdt zich bezig met al het groen in zijn gemeente en volgens hem zijn deze bomen al zeker 100 jaar oud. Urk was in die tijd heel groen, maar daarvan is in het oude dorp nog maar weinig over. "Wat er nog staat, dat koesteren we," aldus Brusse.

Inenten tegen iepziekte
De iepziekte heeft in heel Nederland en ook op Urk zijn tol geëist. Er was geen kruid tegen gewassen. De iepziekte is een schimmel die wordt verspreid door de iepenspintkever. De ziekte kan bestreden worden door bomen preventief in te enten. En dat gebeurt bij het Kerkje aan de Zee al zeker vijftien jaar. "Dat hebben we er graag voor over. En we blijven het ook zeker doen. We willen ze niet kwijt. Dat zou zonde zijn."

Dat inenten wordt gedaan door met een grote spuit een klein beetje vaccin net achter de bast in te brengen. Het vaccin wordt door de sapstroom door de hele boom verspreid. De iep maakt antistoffen aan waardoor de schimmel geen kans krijgt zich te ontwikkelen. Door de inentingen kunnen de bomen volgens Brussé nog jaren mee. "Ik hoop dat ze nog heel lang blijven staan," zegt hij.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel