Serie bijzondere bomen: van piketpaaltje naar oudste boom van de Noordoostpolder

ENS • Vr 28 juli 2023 | 6:47 • Vrijdag 28 juli 2023 | 6:47

De oudste boom van de Noordoostpolder werd tachtig jaar geleden als piketpaaltje in de grond gezet. Maar uit dat paaltje groeide een enorme wilg, die nu in een weiland langs de N50 bij Ens staat.

Ondanks de korte bestaansgeschiedenis van Flevoland zijn er al veel bijzondere verhalen over bomen te vinden. Er zijn geen bomen van honderden jaren oud, maar wel bomen die een stukje van de Flevolandse geschiedenis vertellen. Omroep Flevoland zocht in elke gemeente een mooi, interessant of verrassend bomenverhaal. Vandaag het vijfde verhaal in deze serie over bijzondere bomen: de oudste boom van Noordoostpolder .

Wilgenstekjes voor wegen
Toen de polder ontgonnen werd, zijn heel veel stekjes van wilgen gebruikt als piketpaaltjes. Deze paaltjes gaven aan waar de wegen moesten komen. Na de aanleg van de wegen werden de stekjes weggehaald. Maar één stekje bleef achter. En dat stekje groeide uit tot een grote wilg. Volgens Roelof Duijff van Het Flevo-landschap stond hij oorspronkelijk op de kruising van de Vliegtuigweg en de Kamperweg. "Als schooljongen ben ik er jarenlang langs gefietst. Het was een herkenningspunt," aldus Duijff.

Verplaatst voor N50
Voor de aanleg en reconstructie van de N50 werd de wilg twee keer verplaatst. Op de plek waar de boom nu staat werd hij in 2012 horizontaal neergelegd. De wilg heeft veel groeikracht en uit de liggende stam groeide meerdere takken verder. Wilgen worden over het algemeen niet heel erg oud weet Duijff. Het is volgens hem een geluk dat de boom niet ziek geworden is. "De boom is zo gezond als wat. Hij doet het gewoon prachtig mooi."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel