Ontsnapte jeugdgevangene na twee maanden aangehouden

LELYSTAD • Di 13 juni 2023 | 16:05 • Dinsdag 13 juni 2023 | 16:05

De 24-jarige gevangene uit de Justitiële Jeugdinrichting (JJI) in Lelystad die tijdens zijn verlof ontsnapte is aangehouden. Dat meldt de Dienst Justitiële Inrichtingen. De gevangene is overgeplaatst naar Detentiecentrum Schiphol. De gevangene ontsnapte op 24 maart van dit jaar tijdens zijn verlof.

De man heeft zichzelf gemeld bij de politie. Dat was volgens de JJI half mei. Ook heeft de JJI aangifte gedaan tegen hem. De man is niet teruggekeerd naar de jeugdinrichting in Lelystad.

De gevangene was op verlof met een begeleider. Ze zouden in zijn auto teruggaan naar de inrichting in Lelystad. Toen het duo in de auto zat, begon de man op de begeleider in te slaan. Rondom de auto verschenen vier andere mannen, die wisten te voorkomen dat de begeleider kon uitstappen. Toen dat uiteindelijk lukte werd de begeleider geschopt, geslagen en bedreigd. De begeleider raakte lichtgewond. Ondanks snel optreden van de politie wist de gevangene te ontkomen.

Mogelijk in buitenland
Een team van de politie was op zoek naar de man. Het team meldde dat de gevangene zich goed verstopt had. "We vermoeden dat hij hulp krijgt want het is in Nederland heel lastig om onder de radar te blijven", vertelde woordvoerder Dennis Janus in april. "Maar we sluiten ook niet uit dat hij in het buitenland zit. We zijn nog niet klaar met alles uitlopen."

De gevangen zou veroordeeld zijn voor meerdere geweldsincidenten. Tijdens zijn vlucht werd hij op een opsporingslijst voor binnen- en buitenland geplaatst. Ook de burgemeester van Lelystad werd ingelicht over de ontsnapping. Volgens de JJI zijn de procedures rondom verlof vanwege dit incident onder de loop genomen.

Ontsnapping niet bekend gemaakt
De ontsnapping van de man is niet bekend gemaakt. Een personeelslid besloot daarop zelf naar De Telegraaf te stappen. Volgens het Landelijk Parket van het OM werd de ontsnapping niet bekend gemaakt omdat de 24-jarige geen gevaar zou zijn voor de samenleving.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel