Verdachte niet vervolgd voor ontploffingen, maar moet wel cel in voor drugs- en wapenbezit

ALMERE • Za 27 juli 2024 | 13:09 • Zaterdag 27 juli 2024 | 13:09

Het blijft een raadsel wie er op 16 december vuurwerk door een brievenbus aan het Freyjaplantsoen in Almere gooide en zo een tweede ontploffing wilde veroorzaken. De 34-jarige Amir S. was het volgens de rechtbank in Lelystad in ieder geval niet. Toch moet hij de cel in, want hij had een automatisch vuurwapen, een revolver en blokjes hasj in huis.

Vierentwintig maanden moet S. zitten, met aftrek van ruim drie maanden die hij in voorarrest doorbracht. Zijn advocaat had de rechtbank nog verzocht hem niet direct na de uitspraak naar de gevangenis te sturen, omdat de twee kinderen van S. nu schoolvakantie hebben en hun moeder wel wat hulp kan gebruiken. Als andere reden voerde ze aan dat de gezondheid van S. te wensen overlaat.

De rechtbank oordeelde dat de persoonlijke belangen van S. niet zo zwaar wegen als het belang dat hij zijn straf uitzit. "De rechtbank weegt hierin met name de veroordeling wegens bezit van automatische wapens en munitie zwaar mee", stellen de rechters in het vonnis.

Huishoudfolie
S. stond in eerste instantie voor de rechtbank omdat zijn dna werd gevonden op huishoudfolie dat om een explosief was gewikkeld en op 16 december was achtergelaten bij een woning aan het Freyjaplantsoen in Almere.

Het explosief ging niet af, maar er vond wel een enorme ontploffing plaats omdat er ook zwaar vuurwerk door de brievenbus werd gegooid. Een vrouw die met haar 4-jarige dochter in huis was, kreeg daardoor net na middernacht de schrik van haar leven.

Huisontruiming
Toen de politie S. op het spoor kwam vanwege het gevonden dna, werden er tijdens een huiszoeking bij zijn woning in Rotterdam pakketjes met in totaal zo’n zes kilo hasj gevonden en gereedschap om de drugs te verwerken. In de scooter van de man werden wapens gevonden.

Twee weken geleden zei S. in de rechtszaal dat die wapens en de drugs niet van hem waren, maar dat hij eraan was gekomen doordat hij bij een huisontruiming een doos met onbekende inhoud had meegenomen.

Alibi
Hoewel S. door zijn dna wordt gelinkt aan de explosie, had hij de nacht van 16 december een alibi en was hij aan het stappen in Rotterdam. Het Openbaar Ministerie concludeerde twee weken geleden al dat er te weinig wettig en overtuigend bewijs ligt dat S. verantwoordelijk is voor het veroorzaken van de ontploffing. Dat geldt ook voor de poging om een tweede explosie te veroorzaken met het pakketje springstof.

De officier van justitie eiste toen al vrijspraak en de rechtbank ging in die conclusie mee. Voor de vondst van wapens en drugs geeft de rechtbank S. dus een celstraf van twee jaar min voorarrest.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel