Aanleg nieuw stationsgebied Lelystad kan van start

LELYSTAD • Wo 22 februari 2023 | 7:02 • Woensdag 22 februari 2023 | 7:02

De gemeenteraad heeft dinsdagavond unaniem ingestemd met de plannen voor het nieuwe stationsgebied in Lelystad. Dat betekent dat er een langgerekt eilandbusstation komt, meer groen wordt toegevoegd en de Middenweg verlegd wordt. De werkzaamheden kunnen volgend jaar na de zomer beginnen.

Het is de ontknoping van een lange discussie, want over de herinrichting wordt al meer dan tien jaar gepraat.

Coffeeshop
De discussie ging lange tijd over de coffeeshop. Die wordt verplaatst naar de overkant van waar de Middenweg nu ligt, maar daar zijn niet alle partijen blij mee. Dat het verkooppunt voor softdrugs dan opnieuw een prominente plaats krijgt, is enkele partijen een doorn in het oog.

Een voorstel van D66 om te zoeken naar een andere locatie in het stationsgebied kreeg een meerderheid. De harde voorwaarde is wel dat er in de stad een coffeeshop blijft.

Skatebaan
Verder gaat er een onderzoek komen of de nieuwe skatebaan alsnog in het gebied terecht kan, als de Ziekenhuisweg eventueel gesloten wordt. Hulpdiensten kunnen in de toekomst namelijk via de Zuigerplasdreef rijden. De VVD zegt dat de Ziekenhuisweg alleen dicht mag als dat de doorgang van het verkeer in het centrumgebied verder niet hindert.

Files tegengaan
Ook zijn er plannen om de files in het gebied tegen te gaan. Bijvoorbeeld om van de rotonde bij het provinciehuis een T-splitsing te maken. Volgens wethouder Piet van Dijk gaat dat files grotendeels tegen. Daarnaast zou ook de rotonde met de Ziekenhuisweg vervangen kunnen worden door een T-splitsing. Nog voor de zomer krijgt de gemeenteraad daar meer informatie over.

Kleine wijzigingen
Er zijn ook nog wat kleine wijzigingen doorgevoerd op de oorspronkelijke plannen van het college. Zo komt er een mooi kunstwerk van allure op het nieuwe stationsplein. Bijvoorbeeld een fontein.

Dit artikel is geschreven door verslaggever Kees Bakker van Radio Lelystad. Hij focust zich dit jaar voor Omroep Flevoland en Radio Lelystad op Lelystad. Voor tips: kees.bakker@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel