Nieuwe regels en oude veroordeling kosten Almeerder zijn baan op de luchthaven

ALMERE • Wo 16 oktober 2024 | 20:04 • Woensdag 16 oktober 2024 | 20:04

Dertig jaar op het vliegveld werken en dan ineens je baan kwijt raken. Niet omdat je je werk slecht doet, maar omdat de regels voor vliegveldmedewerkers worden aangescherpt. Een Almeerder van begin 50 werd hiervan de dupe en stapte daarom naar de rechter.

De man werkt al sinds 1994 bij een groot cateringbedrijf dat de maaltijden, drankjes en andere spullen voor passagiers van vliegtuigen inpakt en levert. De Almeerder controleert de spullen voor die aan boord gaan. Hij werkt op een beveiligd deel van de luchthaven.

Extra eisen
Door een nieuwe wet moeten mensen die op zo'n plek werken, door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) gescand worden. Hun werk wordt gezien als een 'vertrouwensfunctie'. Daarvoor gelden extra eisen, om de nationale veiligheid te beschermen. Bij de scan kijkt de AIVD tot 8 jaar terug.

Voor de Almeerder pakte dit slecht uit. Er kwam al snel aan het licht dat hij ooit veroordeeld is voor een zware mishandeling. Die mishandeling vond plaats in 2020 in Amsterdam en hij kreeg er een taakstraf van 200 uur voor opgelegd.

Minister weigert verklaring af te geven
De Almeerder heeft zijn collega's en werkgever destijds op de hoogte gesteld van de veroordeling en kon gewoon bij het bedrijf blijven werken. Ze willen hem daar nu ook weer graag terug.

Maar vanwege de strengere regels wil de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelatie geen 'verklaring van geen bezwaar' meer afgeven voor de Almeerder. De man kan daardoor niet meer op het vliegveld werken.

In de uitspraak en informatie van de rechtbank staat niet vermeld op welke luchthaven in Nederland de man werkzaam was. Dergelijke informatie wordt om privacyredenen in vonnissen geanonimiseerd. Het is aannemelijk dat het om Schiphol gaat, maar Omroep Flevoland kreeg dit nog niet bevestigd.

Het ministerie beroept zich op de duidelijke criteria die zijn vastgesteld. Wie een taakstraf van meer dan 40 uur heeft gekregen, krijgt geen verklaring van geen bezwaar. Ook mensen die een misdrijf plegen waarvoor je maximaal 4 jaar cel zou kunnen krijgen, komen niet in aanmerking. De Almeerder voldoet aan beide criteria: hij kreeg een veel langere taakstraf en voor zware mishandeling kun je maximaal zelfs 8 jaar cel krijgen. Dat het voor hem bij een werkstraf bleef, maakt daarbij niet uit.

Man ziet geen verband
In de rechtbank wees de man er eind vorige maand op dat de mishandeling in de privésfeer plaatsvond en dat hij sindsdien nooit meer met de politie in aanraking is geweest. Hij ziet zelf geen relatie tussen zijn veroordeling het type werk dat hij doet. Hij komt immers nooit in aanraking met passagiers.

Het kwijtraken van zijn baan zal voor de man grote gevolgen hebben, zo bleek in de rechtbank. Zijn partner verdient niet genoeg om de hypotheek en alle vaste lasten te kunnen betalen. Ook ondersteunt de man zijn moeder financieel en zal hij vanwege zijn leeftijd niet gemakkelijk een andere baan vinden, zo stelde hij.

Maar de minister vindt dat de mishandeling aantoont dat de man niet onder alle omstandigheden in staat is 'om zichzelf te beheersen en de lichamelijke integriteit van anderen te respecteren'. Dit kan, volgens de minister een risico opleveren voor iemand die toegang heeft tot beperkt toegankelijke zones van de luchthaven.

Dubbel gestraft
De rechter heeft naar de zaak gekeken en stelde de minister op alle fronten in het gelijk. De rechter realiseert zich dat het voor de Almeerder zal voelen alsof hij voor een tweede keer gestraft wordt. Toch vindt de rechter dat de functie die de man uitoefende als een vertrouwensfunctie moet worden beschouwd. En daarbij moet voldoende vaststaan dat het werk onder alle omstandigheden naar behoren wordt vervuld.

De Almeerder kan nog besluiten een bodemprocedure aan te spannen over de kwestie. Maar tot daarin een uitspraak is gedaan, zit werken op de luchthaven in het beveiligde gedeelte er voor hem niet in.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel