Kenners enthousiast over de koereiger die nestelt in Flevoland: 'De vogel is een blijver'

FLEVOLAND • Wo 16 oktober 2024 | 20:19 • Woensdag 16 oktober 2024 | 20:19

Er zijn dit voorjaar tien nesten van de bijzondere vogelsoort koereiger in de Oostvaardersplassen waargenomen. Dat zegt Albert de Jong van het kenniscentrum Sovon Vogelonderzoek. "We gaan er vanuit dat ze blijven".

In het najaar verzamelen de meeste koereigers zich in groepen en zwerven ze rond in Nederland. Het zijn kleine, witte reigertjes met een wat kortere, stompe snavel dan zilverreigers. Je kunt ze dan vaak bij koeien aantreffen, vandaar de naam. "De reigersoort jaagt op insecten die rondom runderen zwermen. Ook eten ze wormen en grote insecten", legt De Jong uit.

Oorspronkelijk komt de koereiger voor in Afrika en Azië, maar ze worden de laatste jaren steeds vaker in meerdere gebieden in Nederland gezien en dus ook in Flevoland. Sinds 2021 broedt de soort in ons land. Dit jaar ging het al om 30 paren. Uit andere landen in Europa is bekend dat de populatie snel kan groeien. In Nederland lopen veel runderen en zijn er aardig wat geschikte moerasgebieden.

Koereigers verplaatsen zich nog niet massaal vanuit het zuiden. Volgens De Jong houden koereigers niet van koude winters, maar omdat die in Noord-Europa minder vaak voorkomen, breidt het leefgebied van de vogels steeds verder uit. De vogelkenner vindt die uitbreiding spectaculair.

Koereigers worden nog steeds gezien in Flevoland
Zachte winters zorgen ervoor dat de soort ook in Nederland kan overwinteren. De koereigers zijn ook nu nog niet vertrokken; in de afgelopen week zijn de vogels nog gespot in de Oostvaardersplassen. "We zien dat koereigers ook in Nederland blijven overwinteren en verwachten dat het een blijver is, ook in Flevoland.", zegt De Jong.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel