Marretje (83) zwaait haar fiets na 65 jaar trouwe dienst uit, rijwiel wordt museumstuk

URK • Wo 20 april 2022 | 17:35 • Woensdag 20 april 2022 | 17:35

De 83-jarige Marretje Oost-Barends van Urk heeft na zo'n 65 jaar afscheid genomen van haar fiets. Het gaat om een Gazelle damesfiets die ze van haar man kreeg in 1958. Ze heeft er altijd goed voor gezorgd. Mevrouw Oost-Barends heeft zelfs de aankoopbon en het garantiebewijs bewaard.

De fiets heeft een nieuw thuis gevonden in Ommen. De dochter van Marretje Oost-Barends benaderde het Historisch Rijwielmuseum in Ommen of zij de fiets wilden hebben en daar hoefden de uitbaters van het museum niet lang over na te denken.

De fiets kostte in 1958 bijna 260 gulden. Een heel bedrag in die tijd. Marretje Oost-Barends vindt het één van de beste aankopen uit haar leven. "Die fiets is nooit stuk geweest. Volgens mij ben ik er zelfs nooit mee naar de fietsenmaker geweest." Mevrouw Oost-Barends was in die jaren een echte kilometervreter. "We gingen ermee op vakantie naar Texel. Of we gingen langs bij de broer van mijn man in Arnhem. Alles op de fiets."

Maar de benen willen niet meer. Het is tijd om de trappers aan de wilgen te hangen. Dineke Broekmaat van het Historisch Rijwielmuseum haalde de Gazelle vandaag op. "Het gaat ons om de herinnering", zegt Broekmaat. "Mensen zien de oude fietsen bij ons in het museum en dan komen de herinneringen naar boven." De fiets krijgt een mooi plekje. "Bij de andere Gazelles. En dan tonen we het aankoopbewijs en het garantiebewijs er ook bij."

Marretje Oost-Barends vindt het leuk dat haar Gazelle naar het museum gaat. "Straks gaat heel Urk naar Ommen om daar mijn fiets te gaan bekijken. Da's toch mooi."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel