Kabinet stelt volgende stap met experiment legale wiet uit

ALMERE • Ma 5 augustus 2024 | 20:44 • Maandag 5 augustus 2024 | 20:44

Het kabinet stelt een nieuwe fase met de teelt en verkoop van legale softdrugs in coffeeshops voorlopig uit. Er zijn met de productie en administratie van de hennep en hasj te veel kinderziektes. Daardoor kan de stap van een overgangsfase naar een experimenteerfase in september nog niet worden gemaakt.

Dat schrijven minister Van Weel van Justitie en Veiligheid en staatssecretaris Karremans van Jeugd, Preventie en Sport vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het besluit heeft betrekking op de proef met legaal geteelde softdrugs, die in tien gemeenten loopt. Almere is een van de gemeenten en doet sinds 17 juni mee. Deelnemende coffeeshops krijgen hun wiet aangeleverd van door de overheid goedgekeurde telers.

Vertraging
Totaal vijf telers zouden de wiet aan coffeeshops moeten leveren, maar twee van hen hebben vertraging opgelopen en leveren nog niet. Bij de overige drie telers blijft de productie achter bij de prognoses. Ook is het wietaanbod niet divers genoeg. Een meerderheid van de coffeeshophouders vindt de kwaliteit van de wiet onvoldoende, zo meldt het kabinet.

Als in september toch zou worden doorgegaan met de experimenteerfase, dan vreest het kabinet dat er weer meer illegale wiet op straat wordt verhandeld. Vandaar het besluit tot uitstel tot nader order en wordt de huidige overgangsfase voor coffeeshops verlengd.

Technische problemen
Bart Vollenberg, eigenaar van onder meer de blowboot in Almere en een wietkwekerij, vindt dat besluit het enige juiste.

Volgens hem kampen de legale telers met tal van technische problemen. Zo moet elke gram geproduceerde wiet worden verpakt en voorzien van een label om de legale herkomst te achterhalen. In de praktijk hebben de verpakkingsmachines en apparaten met de streepjescodes geregeld storingen, waardoor het track & trace-systeem langzamer loopt dan de bedoeling is.

Coffeeshops moeten de verkochte wiet weer verantwoorden in een registratiesysteem. Dat kampt volgens Vollenberg geregeld met storingen, doordat de KPN-verbinding uitvalt. Dat is vooral lastig voor zijn personeel, maar klanten merken weinig tot niets van de problemen.

Op dit moment is veertig procent van de wiet die Vollenberg verkoopt nu legaal gekweekt, de overige zestig procent komt uit het illegale circuit.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel