Plan lerarentekort: docenten moeten voorrang op woning houden

ALMERE • Di 26 mei 2020 | 18:08 • Dinsdag 26 mei 2020 | 18:08

Leraren die in Almere komen werken moeten voorrang krijgen op een huurwoning in de vrije sector. Dat staat in het Noodplan Lerarentekort Almere. Het plan is deze week gepresenteerd en moet het hoofd bieden aan het schrijnende en alsmaar groeiende lerarentekort in de stad.

Het plan van de woningen is niet geheel nieuw. Vorig jaar heeft woningcorporatie GoedeStede besloten 15 vrije sector huurwoningen met voorrang toe te wijzen aan leraren die werken in Almere. Momenteel is het merendeel van deze woningen vergeven. Het succes van deze pilot, is volgens de gemeente de reden om hem door te trekken.

Aanpassing salaris
De gemeente en de regiegroep lerarentekort Almere hebben nog meer maatregelen opgesteld in de strijd tegen het lerarentekort. Zo staat in het plan dat leraren een kostendekkende vergoeding moeten krijgen voor hun woon- werkverkeer.

Ook moet het salaris aangepast worden voor leraren die werken op scholen met veel kinderen in de zogeheten gewichtenregeling. Dat is een regeling die zich richt op het verminderen van onderwijsachterstanden die het gevolg zijn van de thuissituatie van leerlingen. In Almere zijn relatief veel leerlingen die in de gewichtenregeling vallen. Dat vergt extra arbeid en dus meer inzet van leraren.

Verder wil de gemeente de leuke kanten van het beroep van leraar uitlichten. Ook wil Almere de stad onder de aandacht brengen als een fijne plek om te werken en te wonen. Daarnaast wordt een programma ontwikkeld om professionals en scholen aan elkaar te matchen.

In Almere staat het lerarentekort nu op 13 procent in het reguliere onderwijs en 20 procent in het speciale onderwijs. Dit zet de kwaliteit van het onderwijs flink onder druk.

Onderwijsbond heeft ook kritiek
Er ligt ook een plan om het onderwijsprogramma gedurende een dagdeel of een vijfde dag in de week te laten verzorgen door externe partijen zoals bijvoorbeeld Collage of Stad en Natuur. Dat laatste plan kwam wel op kritiek vanuit de Onderwijsbond te staan. Die vreest voor de kwaliteit van het onderwijs en dat het echte probleem - het lerarentekort - zo uit beeld verdwijnt.

Welke maatregelen zijn al genomen?
Er komt vanuit het ministerie 2,7 miljoen euro per beschikbaar voor een een termijn van vier jaar. Het geld is onder meer bedoeld om zij-instromers op te leiden. Op die manier kunnen zij straks op een school meedraaien zonder dat het salaris voor de rekening van die instelling komt.

Verder is er gefocust op de leraren van de toekomst. Zo wordt het aantrekkelijker gemaakt voor MBO studenten om door te stromen naar een lerarenopleiding. Ook is er een speciaal project om getalenteerde statushouders voor de klas te krijgen. Die projecten begonnen in maart, maar staan stil vanwege de coronacrisis. Ze gaan naar verwachting dit najaar weer van start.

Vijf grote steden
Naast Almere hebben de vier grootste steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht ook een noodplan opgesteld. Almere is de achtste grootste stad van Nederland. De reden dat Almere meedoet met dit project is omdat het lerarentekort in de gemeente zorgwekkend hoog is.

Dat wordt onder meer veroorzaakt door de bevolkingsopbouw van Almere. Er wonen veel jongeren onder de 20 jaar oud. Verder wordt in Almere de allergrootste groei verwacht van deze bevolkingsgroep. Daarmee wordt het lerarentekort de komende jaren alleen maar groter als er niets gedaan wordt.

Den Haag moet beslissen
Het plan voor Almere wordt aanstaande donderdag gepresenteerd aan minister Arie Slob. Dan moet Den Haag beslissen of het plan wordt goedgekeurd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel