Staat hoeft tbs-veroordeelde niet met voorrang in Almeerse kliniek te plaatsen

ALMERE • Wo 24 april 2024 | 11:56 • Woensdag 24 april 2024 | 11:56

Een man die in 2022 tot tbs met dwangverpleging werd veroordeeld hoeft niet met voorrang in de Oostvaarderskliniek in Almere te worden geplaatst. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag beslist, in een kort geding dat door de advocaat van de tbs'er was aangespannen.

De man wil behandeld worden op een speciale afdeling voor psychiatrische patiënten in de Almeerse kliniek. Hij staat op de derde plek op de wachtlijst. Onduidelijk is hoe lang het nog gaat duren voordat hij er terecht kan.

Niet geschikt voor detentie
Tbs-advocaat Jan Jesse Lieftink spande een zaak aan, omdat zijn cliënt niet geschikt zou zijn voor het verblijf op de psychiatrische afdeling van een gewone gevangenis. Bijzondere omstandigheden zouden maken dat voorrang op zijn plaats was.

De man leidt aan schizofrenie en is in de strafzaak voor verschillende feiten ontoerekeningsvatbaar verklaard.

Het gerechtshof noemt de situatie onbevredigend. Toch ziet het hof geen aanleiding om de Staat te bevelen de tbs'er met voorrang te plaatsen. Volgens het hof betekent voorrang geven aan de één, dat anderen worden gepasseerd. En de andere wachtenden staan al langer op de wachtlijst dan de cliënt van de advocaat.

Voorrang wel mogelijk
Het is wel mogelijk om iemand voorrang te geven op de wachtlijst, maar de beoordeling van de noodzaak daartoe ligt bij de Staat. De rechtbank denkt dat de Staat 'in redelijkheid' tot het standpunt is gekomen en dat er geen sprake is van bijzondere, zwaarwegende omstandigheden.

Volgens het hof was bij het kort geding niet voldoende informatie beschikbaar om te beoordelen of de Staat de man terecht op de wachtlijst laat staan en wat hiervan de mogelijke gevolgen zijn.

Advocaat teleurgesteld
Advocaat Lieftink is teleurgesteld in de beslissing van het hof, dat volgens hem niets anders zegt dan het tbs-beleid terughoudend te kunnen toetsen.

De advocaat vindt dat juist het hof een sprong voorwaarts had moeten maken. "Het hof had het tbs-wanbeleid van de afgelopen jaren echt moeten veroordelen, door mijn cliënt eerder te plaatsen in de Oostvaarderskliniek", aldus Lieftink.

De advocaat zegt in gesprek te zullen blijven om zijn cliënt zo snel geplaatst te krijgen. Ook stelt hij de afgelopen maanden druk in gesprek te zijn geweest met het ministerie en politiek over oplossingen voor de oplopende wachtlijsten.

Hij hoopt dat deze gesprekken een vervolg krijgen, maar hij is bang dat met deze beslissing van het hof hier een einde aan zal komen.

Veel tbs'ers op wachtlijst
Door een groot capaciteitstekort bij de tbs-klinieken moeten personen die tot tbs zijn veroordeeld vaak lang wachten op plaatsing. Die plaatsing zou eigenlijk binnen vier maanden geregeld moeten zijn.

In 2022 wachtten in Nederland 107 tbs'ers op plaatsing in een kliniek, eind vorig jaar waren dat er 150. En inmiddels zijn dat er bijna 180, van wie er ruim 100 al langer dan 4 maanden op plaatsing wachten. De langst wachtende passant wacht al meer dan 24 maanden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel