Zorgen om jeugdzorg in Almere: 'Dit proces kent alleen maar verliezers'

ALMERE • Ma 24 februari 2025 | 6:00 • Maandag 24 februari 2025 | 6:00

Bijna 400 Almeerse jongeren die specialistische zorg krijgen, verliezen hun vaste hulpverlener. Triade Vitree stopt met de zorg voor thuiswonende kinderen in Almere, andere zorgverleners moeten het overnemen. In aflevering één van dit drieluik leggen de gemeente Almere en Triade Vitree uit wat er precies aan de hand is.

Het is halverwege januari, als ouders en verzorgers van de jeugdige cliënten in Almere een brief ontvangen van Triade Vitree. De van oudsher grootste aanbieder van jeugdhulp in de stad schrijft te stoppen met de ambulante jeugdzorg, hulp bij complexe scheidingen en thuisondersteuning in Almere.

Lopende zorgtrajecten worden nog maximaal een jaar voortgezet, omdat er een doorleverplicht geldt. De zorgverlener schrijft de hulp op een zorgvuldige manier over te dragen aan andere partijen. Met meer dan veertig zorgverleners ging de gemeente namelijk wel een contract aan.

Het is alleen nog niet bekend hoe dat traject er precies gaat uitzien.

Lagere tarieven
De reden dat Triade Vitree ermee stopt, is dat het vorige zorgcontract eind 2024 afliep. Het bedrijf schreef zich niet in voor een nieuwe aanbesteding, omdat de gemeente een lagere vergoeding voor het zorgwerk bood.

Triade Vitree kan het werk voor dat bedrag niet kostendekkend uitvoeren, vertelt bestuurder Louise Voorhorst. Het bedrijf wil geen verliesgevende contracten meer aangaan. Er zou al jarenlang worden gewerkt voor tarieven die niet toereikend zijn.

De zorgverlener stapte zelfs naar de rechter om de geldkwestie. Die bepaalde in oktober dat de gemeente Almere beter moet uitleggen waarom de lagere tarieven realistisch zijn.

Geld is op
Maar bij de gemeente is de financiële bodem ook bereikt, laat wethouder Froukje de Jonge weten. Die stelt al jarenlang meer geld uit te geven aan jeugdzorg, dan ervoor te krijgen van het Rijk.

Die betaalt namelijk op basis van het aantal inwoners van twee jaar geleden. Omdat het inwonerstal in Almere en aantal hulpbehoevende jongeren al jarenlang hard groeit, loopt de financiering dus achter. Terwijl de kosten wel stijgen.

Almere had in 2022 95 miljoen begroot voor de totale jeugdzorg. De 'jeugdzorg zonder verblijf', waar het hier om gaat, kostte bijna 50 miljoen euro. Een jaar later was het totaalbedrag toegenomen tot 120 miljoen, waarvan de jeugdzorg zonder verblijf 65 miljoen uitmaakte. In 2025 staat bijna 136 miljoen begroot versus 72 miljoen.

Andere keuzes
Het lukte de gemeente en de zorgverlener niet om tot elkaar te komen. Meer dan veertig andere zorgverleners zeggen het voor de lagere tarieven te kunnen doen en voldoen aan de voorwaarden. En dus gaat de zorg over naar die partijen.

Louise Voorhorst denkt dat de gemeente andere keuzes had kunnen maken. Door bijvoorbeeld lagere tarieven voor basiszorg te rekenen en hogere tarieven voor de complexe ambulante zorg die Triade Vitree biedt. Dan hadden de partijen samen verder gekund.

Wethouder De Jonge stelt echter dat dat niet kan, door de permanente financiële tekorten. "Als je hogere tarieven rekent, moet je dat voor iedereen doen."

Daarnaast ligt er een bezuinigingsopgave van 17 miljoen euro op de jeugdzorg. "Die financiële klem leidt tot een resultaat dat niemand wil: wij niet en Triade Vitree niet."

Pijnlijk
Zowel Triade Vitree als de gemeente zeggen zich te beseffen dat deze verandering voor de cliënten en hun ouders lastig is. De Jonge: "Je bouwt een vertrouwensband op met je hulpverlener. Die is niet zomaar inwisselbaar. Dus dit is buitengewoon pijnlijk."

Morgen aflevering twee in dit drieluik. Daarin vertellen twee bezorgde moeders en de vakbond over de gevolgen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel