Almere kan jeugdhulp voor volgend jaar nog niet regelen, eerst tarief beter onderbouwen

ALMERE • Wo 16 oktober 2024 | 6:04 • Woensdag 16 oktober 2024 | 6:04

De gemeente Almere moet opnieuw kijken naar de vergoedingen voor bepaalde soorten jeugdhulp in de stad. Dat is de uitkomst van een kort geding dat door Triade Vitree, de grootste zorgverlener in de provincie, was aangespannen. De gemeente moet beter uitleggen waarom de voorgestelde tarieven reëel zijn. Almere mag ook besluiten om nieuwe, verhoogde, tarieven vast te stellen. Tot die tijd mogen er geen nieuwe contracten met aanbieders van jeugdzorg worden gesloten.

De zaak draait om de zogenoemde jeugdhulp zonder verblijf. Onder deze vorm van jeugdhulp vallen verschillende soorten begeleiding en dagbesteding, waar honderden Almeerse kinderen dagelijks gebruik van maken. Triade Vitree vindt de door de gemeente voorgestelde vergoeding voor dit werk te laag. Een aantal kosten die aanbieders van jeugdhulp maken, zou niet in de berekeningen zijn meegenomen.

Zorgverlener tekende niet in op werk
Triade Vitree heeft eerder besloten geen verliesgevende contracten meer aan te gaan. Om die reden schreef het bedrijf zich in augustus ook niet in als gegadigde om de jeugdhulp zonder verblijf in 2025 in Almere te mogen uitvoeren. 47 andere bedrijven meldden zich wel aan. Maar vanwege het naderende kort geding besloot de gemeente nog geen overeenkomsten met bedrijven te sluiten.

De rechtbank draagt de gemeente nu op de tarieven opnieuw te bekijken. Almere moet beter onderbouwen waarom de tarieven wel realistisch zouden zijn, dan wel de vergoedingen voor volgend jaar verhogen. Tot die tijd mag de gemeente met geen enkel bedrijf een contract aangaan voor het verlenen van jeugdhulp zonder verblijf.

Mocht de gemeente Almere alsnog besluiten de tarieven te verhogen, dan moeten zorgverleners nog dit jaar in de gelegenheid worden gesteld zich opnieuw als gegadigde voor het werk aan te melden. Eventuele overeenkomsten moeten per 1 januari volgend jaar al ingaan.

Belangrijkste struikelblokken
Volgens Triade Vitree hield de gemeente in haar oorspronkelijk voorgestelde tarieven geen rekening met kosten die voor het bieden van jeugdhulp wel gemaakt worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om de kosten voor huisvesting. Ook de inhuur van extern personeel en de kosten voor tolken zijn niet meeberekend.

Daarnaast kan de zorgverlener geen vergoeding krijgen voor afspraken waarvoor een jongere niet komt opdagen. Ook is er geen vergoeding berekend voor de begeleidingszorg in kinderbehandelcentra en voor tijd die medewerkers buiten afspraken nog aan cliënten kwijt zijn.

De gemeente vindt dat veel van dit soort kosten als overheadkosten moeten worden beschouwd. Maar volgens de rechter heeft de gemeente niet goed genoeg uitgelegd waarom dat zo zou zijn.

Tweede gewonnen zaak
Triade Vitree klopte dit jaar al eerder bij de rechter aan over de vergoedingen voor jeugdhulp. Samen met collega-aanbieder Pluryn werd afgelopen najaar een kort geding aangespannen over de tarieven voor 24-uurs jeugdzorg in heel Flevoland.

De bedragen die gemeenten hiervoor willen betalen, waren volgens de zorgverleners te laag. De rechter bepaalde ook in deze zaak al dat er opnieuw naar de tarieven gekeken moest worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel