Mysterie Hulkenstein: hoe zag het verdronken slot er uit?
In het Streekarchivariaat in Harderwijk bladert oud-stadsarchivaris Henk Hovenkamp door een dik middeleeuws boek. Het is het Oude Rechterlijk Archief van Harderwijk. Daarin staat een fragment waarin kasteel Hulkenstein terloops wordt genoemd. Een ogenschijnlijk klein detail, maar geeft een inkijkje in het oude slot.
Het middeleeuwse schrift is door een leek amper te lezen. De oud-stadsarchivaris kan de tekst wel ontcijferen. "In dit boek is er sprake van drie gevangenen die op Hulkenstein gevangen gezet zijn en waarvoor rantsoen betaald moet worden", vertelt Hovenkamp. Hij maakt er een transcriptie van.
Voer Jacob van Harderwijck und Helmich Bengert mechtichde Zeel Van Calcar sijnen weert Ricolt Ramp drije gefangenen die op Hullickesteijn sitten dair hij perth ind deell ain heefft dat hij die selve sall moigen rantsonen genomenen ind Dair Inne tdoinen Ind laiten gelijck of zeel dat selver dede actum ipso die Beatum sancti Petri et Pauli apostolorum Anno etc.
Ook de transcriptie lijkt niet op het hedendaagse Nederlands. Maar de woorden drije gefangenen, Hullickesteijn en rantsonen zijn uit de tekst te ontwarren. Het feit dat er drie gevangenen zitten, impliceert dat er ook een soort gevangeniscel moet zijn.
In het Gelders Archief in Arnhem is een andere fragment te vinden waarin de inboedel van het slot beschreven wordt. Daarin wordt duidelijk dat Nieuw Hulkenstein twee verdiepingen heeft. Per verdieping staat beschreven wat er te vinden is, zoals opgemaakte bedden. "Beneden Inden torn synt twe bedden myt decken ind laeke."
Hoe het slot er precies uit heeft gezien, blijft echter een groot vraagteken. Amateur archeoloog Cor Schipper probeert er een beeld van te maken. Alle data die hij kon vinden heeft hij daarvoor gebruikt en in de computer gestopt. "Ik noem het ook artist impression, dus dat is mijn hypothese."
Naast teksten over de inboedel de indeling van het slot, is er nog een aspect dat een beeld kan schetsen. dat zijn de gevonden stenen in het Nijkerkernauw. Op zijn eetkamertafel heeft Cor Schipper een selectie uitgestald.
Op de tafel staat ook een rode kubusvormige steen. Op een kant is de steen gegraveerd. Het is een afbeelding van een medaillon met daarin een kruik met bloemen. "Die dateert ook uit de zestiende eeuw. Ik heb het nagezocht in het archief", vertelt schipper.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Mysterie Hulkenstein: archeoloog wil volgende stap zetten in onderzoek
ZEEWOLDE • Vr 21 februari • Vrijdag 21 februariAls het aan maritiemarcheoloog Yftinus van Popta ligt, wordt niet gestopt met onderzoek naar Hulkenstein. "We hebben stap één gehad. We hebben laten zien dat er wat ligt, maar we zijn er nog niet." Het...
-
Mysterie Hulkenstein: hoe Cor Schipper toch de ontdekker van het slot is
ZEEWOLDE • Wo 19 februari • Woensdag 19 februariDe eetkamertafel van Cor Schipper uit Middelburg ligt vol. Naast zijn laptop liggen verschillende soorten oude stenen. Allemaal gevonden in het Nijkerkernauw. Daarnaast liggen tekeningen, boeken, teksten,...
-
Mysterie Hulkenstein: hoe de 'zee' zich terugtrok en een geheim prijs gaf
ZEEWOLDE • Di 18 februari • Dinsdag 18 februariOp de Zeedijk in Nijkerk kijkt Harm Bruins Slot over het water. Een stevige wind raast door het riet. "De wind staat net als toen. Uit het zuidoosten. Komt zelden voor zei mijn vader altijd." In zijn...
recent nieuws
-
Eerste officiële lentedag van 2025 met warmterecords in Flevoland een feit
FLEVOLAND • Vr 21 februari • Vrijdag 21 februariHoewel de temperaturen begin deze week nog onder nul lagen, is het deze vrijdag officieel de eerste lentedag van 2025 in Flevoland. En dat is een stuk vroeger dan normaal, zeggen weervrouw Tamaryoës Kok...
-
Zeewolde wil afvalscheiding verbeteren, inwoners gaan voor restafval betalen
ZEEWOLDE • Vr 21 februari • Vrijdag 21 februariZeewoldenaren gaan vanaf volgend jaar betalen voor het restafval dat zij inleveren. Het recycletarief wordt verwerkt in de afvalstoffenheffing, dat eind 2025 bekend wordt gemaakt. Het inleveren van herbruikbare...
-
Gemeenteraad kiest met tegenzin Oosterwold als voorkeurslocatie Defensieterrein
ZEEWOLDE • Vr 21 februari • Vrijdag 21 februariDe gemeenteraad van Zeewolde heeft met tegenzin zijn voorkeur uitgesproken voor een eventuele Defensielocatie in de gemeente. Een meerderheid van de raad stemde vóór de locatie in Oosterwold. Eerder deed...