Zeewolde wil afvalscheiding verbeteren, inwoners gaan voor restafval betalen

ZEEWOLDE • Vr 21 februari 2025 | 12:28 • Vrijdag 21 februari 2025 | 12:28

Zeewoldenaren gaan vanaf volgend jaar betalen voor het restafval dat zij inleveren. Het recycletarief wordt verwerkt in de afvalstoffenheffing, die eind 2025 bekend wordt gemaakt. Het inleveren van herbruikbare grondstoffen blijft wel gratis.

De maatregelen maken onderdeel uit van het recycleplan 2025 – 2030. De gemeenteraad ging donderdagavond unaniem akkoord met het plan.

Betalen naar gebruik
De afvalstoffenheffing gaat bestaan uit een vast deel per huishouden en een variabel deel. Gezinnen die minder zakken restafval in vuilniscontainers gooien, betalen dus minder. Er gelden wel compensatieregels voor bijvoorbeeld mensen met veel medisch afval.

Door restafval te belasten en recyclebare grondstoffen niet, wil de gemeente afvalscheiding onder inwoners stimuleren. Er komen ook meer inzamelpunten voor GFTe (groente-, fruit-, tuinafval en etensresten), PBD (plastic, bekers en drinkverpakkingen) en OPK (oud papier en karton).

De inwerptrommels van de restafvalcontainers worden ook verkleind van 60 naar 30 liter, als extra stimulans om het afval beter te scheiden.

Inwoners in gemeenten die het recycletarief hanteren, leveren gemiddeld 90 kilo minder restafval aan. De gemeente Zeewolde wil graag dat inwoners in 2026 minder dan 100 kilo restafval inleveren. In 2023 was dat nog ruim 150 kilo, waarvan ruim driekwart bestaat uit recyclebare grondstoffen. Dat blijkt uit een afvalanalyse.

Bakjes en zakjes
Binnen de gemeenteraad was alleen discussie over het punt, om alle inwoners een GFT-bak en biologisch afbreekbare zakjes te geven.

Rixt van Puffelen van de VVD noemde dit ‘betuttelend'. Zij vindt dat de gemeente zich niet moet bemoeien met wat inwoners achter de voordeur doen. Een amendement dat zij indiende, haalde het echter niet.

De toezegging van wethouder Ernst Bron om "nog eens kritisch hiernaar te kijken" stelde de VVD gerust en daardoor stemde ook die partij voor het recycleplan.

Lagere kosten
Invoering van het plan gaat zo'n 300.000 euro kosten. De gemeente gaat dit betalen vanuit de algemene reserves. Met de implementatie van het recycleplan dalen naar verwachting de kosten van het afvalbeheer.

De gemeente verwacht dat de maatregelen meer opleveren dan dat ze kosten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel