'Omgevingsdienst moet optreden tegen schroothandel in Lelystad'

LELYSTAD • Di 11 februari 2025 | 21:55 • Dinsdag 11 februari 2025 | 21:55

De Omgevingsdienst van de provincie treedt ten onrechte niet op tegen het bedrijf Eerste Lelystadse Schroothandel E.L.S.. De OFGV laat na te handhaven tegen de verwerking van brandblussers met de schadelijke stof PFAS en verzuimt hiermee zijn toezichthoudende rol.

Dat betoogde de advocaat van het bedrijf Heynen Exploitatie dinsdag bij de Bezwarencommissie van de provincie.

Heynen is al enige tijd in een felle juridische strijd verwikkeld met zijn buurman E.L.S., omdat zij grote overlast zegt te ondervinden van de PFAS. Verschillende rechters hebben zich al over het geschil gebogen, waaronder vorig jaar juli het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Dat veroordeelde E.L.S. in een tussenarrest tot een dwangsom, als de uitstoot zou doorgaan.

Voorschriften
Volgens advocaat Bügel namens Heynen is de verwerking van brandblussers met PFAS-houdend blusschuim of poeder in strijd met voorschriften uit de Omgevingswet. De Omgevingsdienst Flevoland Gooi en Vechtstreek (OFGV) legt de voorschriften veel te beperkt uit om niet te hoeven optreden.

"Het gaat over verspreiding naar water, lucht en bodem. Elke vorm van verspreiding is in strijd met de vergunning. Er is ook geen ruimte voor interpretatie en subjectiviteit", aldus de advocaat. Volgens hem heeft de OFGV dat heel goed door.

Een ambtenaar van de OFGV merkte tijdens de zitting op: "Als E.L.S. stopt, is er geen erkende verwerker meer in Nederland en belanden brandblussers op de vuilnisbelt." Daarop reageerde de advocaat van Heynen fel: "Dat is de reden waarom niet wordt gehandhaafd! Dat er giga-vervuiling vrijkomt maakt niet uit, het belang is dat E.L.S. koste wat het kost moet verwerken."

Verwerking
De advocaat namens de Omgevingsdienst bestreed dat voorschriften van de Omgevingswet worden overtreden. Volgens haar legt haar collega die verkeerd uit: "De verwerking van blussers is vergund aan E.L.S. Het voorschrift verbiedt het om afvalstoffen en gevaarlijke stoffen buiten een inrichting (bedrijf) te brengen. Dat wordt hier verward."

Waar Heynen volhield dat E.L.S. brandblussers "verwerkt" door ze door te zagen en de PFAS-houdende inhoud er uit te halen en te verwerken, bestreden de advocaten van zowel de Omgevingsdienst als E.L.S. dat er sprake is van verwerking.

Ja, de brandblussers worden versneden, maar het schuim met PFAS wordt uitgespoeld en poeder met PFAS eruit geblazen en opgevangen in tanks en zakken. Die gaan naar Denemarken, waar een bedrijf het verbrandt. Daar vindt dus pas echt verwerking plaats, niet in Lelystad.

Dat er aan de Asfaltstraat PFAS in de lucht en bodem terecht komt staat los van de vergunning die aan E.L.S. is verleend. Emissies zijn niet hetzelfde als afvalstoffen, aldus de raadsvrouw.

Bodemvervuiling
De advocaat van Heynen voerde verder aan dat er door de PFAS sprake is van een enorme bodemvervuiling op het terrein van E.L.S. Uit metingen zou zijn gebleken dat er 120 microgram per liter in het grondwater is gevonden, die "tot de hoogst gemeten waarden horen in Nederland."

OFGV en E.L.S. zeiden dat de bodemvervuiling onderdeel is van een aparte procedure en geen onderdeel is van de bezwaarprocedure van dinsdag. Bovendien wordt nog aanvullend onderzoek gedaan. "De OFGV negeert dit niet, maar dit valt onder andere wet- en regelgeving."

Gedeputeerde Harold Hofstra zei recent in Provinciale Staten dat over de uitkomsten van het bodemonderzoek nog met de Omgevingsdienst wordt gesproken.

De Bezwarencommissie van de provincie komt naar verwachting over zes weken met een oordeel. Daarop kan de OFGV nog weer bezwaar maken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel