Schroothandel mag geen stoffen meer laten ontsnappen, anders dwangsom van 10.000 euro

LELYSTAD • Do 4 juli 2024 | 14:46 • Donderdag 4 juli 2024 | 14:46

Het Lelystadse bedrijf Eerste Lelystadse Schroothandel (ELS) mag bij het verwerken van afgedankte brandblussers geen enkele reststof meer laten ontsnappen. Als dit wel gebeurt, krijgt ELS per overtreding een dwangsom van tienduizend euro aan de broek.

Recyclebedrijf ELS is gevestigd aan de Staalstraat op bedrijventerrein Oostervaart in Lelystad. Buurman Heynen Exploitatie ervaart overlast doordat uitgestoten stoffen op zijn terrein en in het bedrijfspand zijn terechtkomen.

Bij de verwerking van brandblussers komen hoge gehaltes gevaarlijke stoffen vrij, zoals de chemische stof PFAS. Dat kan schadelijk zijn voor de gezondheid van het personeel van Heynen.

Gang naar de rechter
Het bedrijf probeert de ervaren overlast al bijna twee jaar te stoppen en heeft daarom al verschillende keren de gang naar de rechter gemaakt. Vorig jaar augustus bepaalde de voorzieningenrechter in Lelystad dat ELS niet onmiddellijk hoefde te stoppen met de verwerking van de blusapparaten.

Heynen ging daarop in hoger beroep en kreeg bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden wel gelijk. Volgens het gerechtshof brengt ELS op onrechtmatige wijze hinder en schade toe aan Heynen: "Een verbod tot uitstoot van (potentieel) Zeer Zorgwekkende Stoffen als PFAS en andere schadelijke stoffen op straffe van een dwangsom is gerechtvaardigd." Het hof gaat er vanuit dat de bij Heynen aangetroffen stoffen bij de buurman vandaan komen.

Maatregelen nog niet afdoende
En hoewel ELS in het afgelopen jaar al diverse maatregelen heeft genomen om het ontsnappen van stoffen te voorkomen, zijn die volgens het hof nog niet afdoende gebleken. De dwangsom voor overtreding van het verbod tot uitstoot van reststoffen kan oplopen tot maximaal een kwart miljoen euro.

Heynen is tevreden met de uitkomst: "We zijn als onderneming blij met dit duidelijke vonnis, omdat daarmee eindelijk een eind komt aan de uitstoot waaraan wij nu al enkele jaren vrijwel doorlopend werden blootgesteld."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel