Waterputten van boeren na jaren uitstel nog niet dicht

FLEVOLAND • Ma 10 februari 2025 | 6:02 • Maandag 10 februari 2025 | 6:02

Na jarenlang uitstel moesten begin dit jaar meer dan honderd waterputten van boeren gesloten zijn. Zij mogen er geen grondwater meer mee oppompen voor hun bedrijf. Maar de provincie is nog niet begonnen met handhaven.

Vijftien jaar geleden is het besluit genomen dat de waterputten in Zuidelijk Flevoland dicht moesten. Sinds 1 januari mocht er geen put meer in bedrijf zijn. Maar dat zijn ze nog wel.

De provincie controleert niet en daarom is er geen overzicht welke putten wel of niet door de boeren gesloten zijn. "We gaan er wel vanuit dat ze nog steeds in bedrijf zijn," zegt gedeputeerde Harold Hofstra.

Handhaven
Het handhavingsplan van de provincie is nog niet af. Terwijl deze datum dus al jaren bekend is. Er is een concept, Hofstra denkt dat het college van Gedeputeerde Staten nog twee maanden nodig heeft om het vast te stellen. Er moet onder meer nog gekeken worden of de provincie bepaalde kosten voor haar rekening wil nemen.

Kaart met waterputten

In totaal zijn er 106 putten in Zuidelijk Flevoland die dicht moeten. Het zijn putten die uitkomen in een watervoorraad waar ook waterbedrijf Vitens drinkwater vandaan haalt. De boeren mogen dat water nu eigenlijk niet meer gebruiken voor hun vee of land.

Koe drinkt water

Overleg met boeren
Maar de provincie wil nu nog een jaar de tijd nemen om tot daadwerkelijke sluiting te komen. Ze gaat overleggen met de boeren. De provincie wil de consequenties en alternatieven duidelijk maken.

Als de put aan het eind van het jaar dan niet dicht is, volgen er sancties. "Dan kunnen we dus gaan handhaven. Enerzijds kun je voor de overtreding worden bestraft en anderzijds krijg je de kosten die het met zich meebrengt om de put te sluiten," zegt gedeputeerde Hofstra.

Lees ook: Waterputten van boeren moeten sluiten, maar een alternatief lijkt er niet te zijn

Het bestraffen van boeren vanwege een open put is een gerechtelijke procedure. Dat proces wordt niet meteen gestart. Er komen eerst gesprekken. Volgens de gedeputeerde zijn er in die vijftien jaar wel alternatieven bedacht, maar het is volgens hem erg lastig om precies te weten op welke plek welk alternatief werkt. In principe zal het water gewoon uit 'de kraan' moeten komen via een aansluiting van Vitens. Maar Hofstra denkt dat een stukje maatwerk ook noodzakelijk zal zijn.

Watersproeien

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel