Waterputten van boeren moeten sluiten, maar een alternatief lijkt er niet te zijn

ZEEWOLDE • Ma 26 augustus 2024 | 6:11 • Maandag 26 augustus 2024 | 6:11

Boeren in het zuiden van Flevoland zitten met de handen in het haar. Vanaf januari mogen zij hun waterputten niet meer gebruiken. Die putten gebruiken zij nu om onder meer te beregenen of om hun vee te drinken te geven. Er zijn volgens de boeren geen goede alternatieven. En dat terwijl het al tien jaar duidelijk is dat de putten dicht moeten, en onder meer de provincie zou meedenken over een oplossing.

Aan de rand van het land van boer Cor van Schie in Zeewolde gaat een ijzeren buis de grond in. Het is zijn 40 meter diepe waterput die in de enorme watervoorraad onder dit deel van Flevoland uitkomt. Ook waterbedrijf Vitens haalt daar water vandaan dat uit onze kranen komt.

En daar zit direct een probleem: Er is angst dat de Flevolandse watervoorraad door de vele bronnen bij boeren vervuild raakt. Mede daarom mogen de putten vanaf het nieuwe jaar niet meer gebruikt worden.

Van Schie verbruikt nu ongeveer 10.000 liter per dag voor het laten drinken van zijn koeien en het koelen van zijn melk. "Als dat niet meer mag, heb ik een groot probleem. Oppervlaktewater, uit bijvoorbeeld de sloten, wisselt te veel van kwaliteit. Ook betwijfel ik of het waterleidingsnet de grote vraag wel aankan als de putten sluiten. Ik moet gewoon zeker weten dat ik genoeg water kan gebruiken voor mijn vee," vertelt de ongeruste Van Schie.

Waterputten in Zuid-Flevoland

Niet alleen drinkwater voor vee
LTO is de belangenorganisatie van de boeren en deelt de zorgen van Van Schie. "De putten zijn niet alleen cruciaal voor het drinkwater voor vee, maar ook voor bijvoorbeeld het beregenen van gewassen als het droog is. Oppervlaktewater is voor sommige gewassen zelfs niet goed genoeg," vertelt Ton Kempenaar van de LTO.

De angst dat de watervoorraad vervuild raakt, is volgens Kempenaar niet reëel. De putten zitten er al jaren en het is altijd goed gegaan. Vervuiling is eigenlijk ook niet mogelijk, omdat de druk van het water de viezigheid er direct uitduwt en het nooit tientallen meters de grond intrekt, aldus Kempenaar.

Water uit putten wordt ook gebruikt voor beregening

Samen zoeken naar een oplossing
Het is al tien jaar duidelijk dat de putten dicht moeten. Maar tot nu toe er is dus geen oplossing. Volgens Kempenaar is LTO hard op zoek geweest, maar de provincie en Waterschap Zuiderzeeland denken niet écht mee, terwijl dat wel zou zijn toegezegd. Het Waterschap wil hier geen commentaar op geven en verwijst naar de provincie. Die heeft nog niet gereageerd.

Voor veehouder Van Schie staat één ding als een paal boven water: "Ik ga de put niet sluiten op 1 januari. En ik doe dat niet voordat er een echt goed alternatief is."

De waterput van Van Schie

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel