Geen uitstel: waterputten gaan in Zuidelijk Flevoland per januari dicht
De provincie is niet bereid om waterputten voor boeren in Zuidelijk Flevoland na januari langer open te houden. Sluiting is al in 2009 besloten, dus boeren hebben lang genoeg de tijd gehad om dit voor te bereiden.
Dat zei gedeputeerde Sjaak Simonse woensdagavond tijdens de Statenvergadering over de begroting.
CDA en BBB zijn bezorgd dat vooral rond Zeewolde boeren in problemen komen, als zij na januari geen grondwater meer mogen oppompen voor hun activiteiten. De partijen hebben signalen dat onvoldoende zeker is dat drinkwaterbedrijf Vitens water kan leveren. Boeren uitten hierover deze zomer hun zorgen.
Vitens
Volgens Simonse heeft Vitens gegarandeerd dat zij vanaf januari water kan leveren. Dat is de wettelijke taak van het bedrijf en is toegezegd. "Zij gaan gewoon leveren, daar mogen we elkaar ook aan houden." Daarmee zijn de zorgen van de twee partijen volgens hem ongegrond.
Maar waterputten langer openhouden is volgens de provincie geen optie. "November 2009, vijftien jaar geleden dus, hebben we besloten om de waterputten na vijftien jaar te sluiten. Het was bekend bij alle betrokkenen dat zit zou gebeuren. Dus men heeft vijftien jaar de tijd gehad om op dit besluit te anticiperen. Dan krijg ik nu een motie om bij Vitens uitstel te betrachten. Dat gaat er bij Gedeputeerde Staten niet in," zei Simonse.
Simonse zei dat de Omgevingsdienst vanaf januari gaat handhaven bij boeren die dan nog grondwater oppompen. Daar wil de provincie niet op terugkomen.
Alternatieven
Op voorstel van BBB en CDA gaat de provincie wel samen met WaterLab bekijken of er alternatieven zijn voor het gebruik van leidingwater. "Want anders gaat een aansluiting op het waterleidingnet het tekort aan drinkwater niet oplossen," aldus CDA-fractievoorzitter Marian Uitdewilligen.
Het CDA verwees naar Zeeland, waar ondergronds regenwater wordt opgevangen voor gebruik door de landbouw. Simonse zei dat vernieuwende voorstellen zeker welkom zijn. In WaterLab werken de provincie, gemeenten, het waterschap en Vitens samen aan projecten.
Overigens antwoordt het college op schriftelijke vragen van D66 en BBB dat er in zuidelijk Flevoland mogelijk per jaar 10 tot 25 miljoen kubieke water extra grondwater beschikbaar is. Dat blijkt uit recent onderzoek naar bronnen op 100 tot 200 meter diepte. Beschikbaarheid hangt af hoe zout het water is (verzilting) en hoe het staat met de verdroging van natuurgebieden.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Reddende engeltjes in Almere en zelfgemaakte pokébowls op Urk, dit zijn de best bekeken berichten op sociale media
FLEVOLAND • Do 26 december • Donderdag 26 decemberHet jaar loopt op z'n einde, een mooi moment om terug te blikken op wat jullie het meest heeft beziggehouden op onze sociale media zoals Instagram, Facebook en TikTok. Van opmerkelijk nieuws tot hartv...
-
Opladen van elektrische auto moet bij meer Urker huishoudens mogelijk worden
URK • Wo 25 december • Woensdag 25 decemberUrkers met een huis zonder oprit moeten hun elektrische auto voor de deur kunnen opladen. Dat wil de gemeente Urk voor een jaar, onder voorwaarden, toestaan. Het moet ervoor zorgen dat Urkers kunnen b...
-
Iets minder geld in het laatje bij kerstcollecte Urk, toch dankbaarheid voor donaties
URK • Wo 25 december • Woensdag 25 decemberBij de kerstcollecte op Urk is dit jaar net geen 140.000 euro opgebracht. Dat is iets minder dan het recordbedrag van vorig jaar. De terugkerende actie op eerste kerstdag is een initiatief van de Inte...