Woningcorporatie mag woning van gevangene ontruimen, ondanks claim onderhuurder

ALMERE • Ma 23 december 2024 | 21:19 • Maandag 23 december 2024 | 21:19

Woningstichting GoedeStede mag een onderhuurder uit een woning aan de Poolcirkelstraat in Almere zetten. Twee maanden geleden oordeelde de rechter al dat deze woning mocht worden ontruimd, omdat de hoofdhuurder een celstraf van vier jaar uitzit. Maar net voordat de deurwaarder zijn ontruimingsronde zou gaan maken, meldde zich een onderhuurder bij de woningcorporatie.

De gebiedsregisseur van GoedeStede had er de ochtend van het kort geding zelf nog een kijkje genomen. En net als vorige week, toen ze er ook al twee keer kwam, trof ze het raam op dezelfde stand open en leken de dichte gordijnen niet aangeraakt. Er werd niet opengedaan en er brandde geen licht. Buurtbewoners lieten haar ook weten dat er niemand woont, maar dat er slechts af en toe iemand langskomt om post op te halen.

Tijdrekken
Toch meldde zich kort voor de ontruiming een man die stelde dat hij de woning onderhuurt van de verhuurder. Opmerkelijk, vindt de advocaat van GoedeStede, want tijdens het kort geding in oktober waarbij de broer van de voor gijzeling veroordeelde Ali A. het woord voerde, zei die dat de woning leegstond en werd dat als feit aangenomen.

Volgens de woningstichting heeft het er alle schijn van dat de familie van A. probeert de woning zo lang mogelijk aan te houden. Eerder zei de gedetineerde Almeerder dat hij alleen zijn huurwoning wilde opzeggen als GoedeStede hem bij zijn vrijlating een soortgelijke woning zou aanbieden. De rechter besliste toen dat de verhuurder helemaal niet aan die eis hoeft te voldoen.

Bewijs
De onderhuurder zegt dat hij al ruim een jaar in de woning van A. woont. Veel bewijs leverde hij daar echter niet voor aan in het kort geding. Er was slechts één betaling gedaan in oktober met de omschrijving dat het de huur van september zou betreffen. Daarnaast was er één factuur van Ziggo, waarin stond dat er in oktober een abonnement is afgesloten.

De vermeende onderhuurder was zelf niet in de rechtbank om zijn verhaal toe te lichten. Hij had zijn advocaat laten weten niet te kunnen komen vanwege zenuwpijn in zijn rug en been. Zijn raadsvrouw opperde nog om de man te bellen vanuit de rechtszaal, maar daar voelde de rechter niets voor. "Dan had hij hier moeten zijn."

Geen inschrijving
De rechter bepaalde dat GoedeStede de woning mag ontruimen. Volgens haar had de zogenaamde onderhuurder aannemelijk moeten maken dat hij een onderhuurovereenkomst had en is een enkele betaling daar niet voldoende bewijs van.

Ook hadden de familieleden van de gedetineerde huurder iets kunnen verklaren over de onderhuur door deze man, maar ook dat is niet gebeurd. De rechter zei het bovendien opmerkelijk te vinden dat de man zich niet heeft laten inschrijven op het adres.

GoedeStede en andere Almeerse woningcorporaties zetten de laatste tijd strenger in op goed huurderschap. Het is in de laatste maanden al vaker voorgekomen dat woningcorporaties in de rechtbank stonden om woningen te laten ontruimen bij crimineel gedrag.

GoedeStede wil de huurwoning aan de Poolcirkelstraat tijdens de volgende ontruimingsronde meenemen. Dat betekent dat de onderhuurder zijn spullen voor 14 januari gepakt moet hebben. Ook moet hij de kosten voor het kort geding betalen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel