Je huis kwijtraken door crimineel gedrag of overlast; woningcorporaties worden strenger
Almeerse woningcorporaties en huurders staan de laatste tijd geregeld tegenover elkaar in de rechtbank over een woninguitzetting. De corporaties willen soms van een huurder af. Bijvoorbeeld omdat die voor overlast in de wijk zorgt, zich niet aan de huurvoorwaarden houdt of door crimineel gedrag zelfs een risico voor de buurt vormt. Huurders zijn het meestal niet eens met de aantijgingen. Zij doen hun uiterste best om hun huis alsnog te mogen houden.
De Almeerder Ali A. is dat niet gelukt. Hij werd eerder dit jaar veroordeeld voor een gijzeling en kreeg vier jaar cel. Voor verhuurder GoedeStede was dit aanleiding om zijn huurcontract te beëindigen.
De woningcorporatie wilde niet dat het huis in de Poolcirkelstraat zo lang ongebruikt bleef staan. Door het plegen van criminele feiten in de woning had de Almeerder bovendien de huurvoorwaarden geschonden. De rechter stelde de verhuurder onlangs in het gelijk: de veroordeelde man moest zijn sleutels inleveren.
En zo dient er wekelijks wel een kort geding over een huisuitzetting. Dinsdag vroeg de Alliantie nog om de ontbinding van een huurcontract van een man die zijn appartement in de Hollywoodlaan verwaarloost en veel bezoek krijgt dat voor overlast zorgt.
Goed huurderschap
In Almere kunnen inwoners terecht bij woningcorporaties GoedeStede, Ymere en de Alliantie voor een sociale huurwoning. Mede vanwege de woningnood zetten deze woningcorporaties momenteel strenger in op goed huurderschap, oftewel: ze willen dat je je als een goede huurder gedraagt.
Dit betekent bijvoorbeeld dat je je woning en eventuele tuin goed moet onderhouden. Ook mag je geen overlast veroorzaken en je moet op tijd de huur betalen. Doe je zulke dingen niet, of ga je op andere manieren over de schreef, dan kan de verhuurder ingrijpen. De corporaties zijn immers de eigenaar van de woning.
Minder uitzettingen om huurachterstand
Het totaal aantal woninguitzettingen in Almere is de laatste jaren afgenomen. Maar die afname geldt vooral voor gedwongen huurbeëindiging vanwege een betaalachterstand. De verhuurders zitten daar al langere tijd bovenop en dat heeft resultaat.
Woningcorporatie Ymere heeft in verschillende gemeenten in totaal 73.000 woningen. Bij slechts vier daarvan moest afgelopen jaar de huur via de rechter worden beëindigd vanwege een huurschuld.
"Dat zegt genoeg. Een gedwongen beëindiging van de huurovereenkomst kent alleen maar verliezers", aldus Coen Springelkamp, woordvoerder van Ymere. Daarentegen kwamen er het afgelopen jaar 275 woningen van Ymere vrij vanwege woonfraude, zoals onderverhuur of criminele activiteiten.
Je moet in je huis wonen
En dan is er nog die regel dat de gehuurde woning ook werkelijk het hoofdverblijf van de huurder moet zijn. "Die regel staat in vrijwel alle huurcontracten", vertelt Ernst Koelman van Aedes, de landelijke vereniging voor woningcorporaties.
"Het klinkt een beetje flauw, maar een woning wordt verhuurd om in te wonen." Als je bijvoorbeeld een lange wereldreis maakt of een beroep hebt waarbij je veel van huis bent, loop je het risico dat de corporatie vindt dat je niet voldoende thuis bent om het als hoofdverblijf te beschouwen.
Toch acht Koelman het onwaarschijnlijk dat zoiets snel tot uitzetting leidt. "Daarvoor moet er een rechter aan te pas komen; een corporatie kan niet zomaar zelf bepalen dat je te weinig thuis bent. Die rechter kijkt ook naar de persoonlijke omstandigheden. Als iemand bijvoorbeeld in een ziekenhuis of revalidatiecentrum ligt, lijkt het me sterk dat een rechter zegt: je moet weg."
Buren doen melding
Hoe weet een woningcorporatie eigenlijk dat een huurder weinig aanwezig is? "Dat verschilt", weet de Aedes-woordvoerder. "Soms doen buren een melding. Maar er zijn ook corporaties die periodieke controles uitvoeren."
Ymere voert geen standaardcontroles uit, maar ontvangt wel geregeld meldingen van omwonenden. "Buren zien bijvoorbeeld dat de tuin verwaarloosd is of dat er post uit de brievenbus steekt", vertelt woordvoerder Coen Springelkamp. "Dit vinden ze vaak niet prettig, of ze maken zich zorgen over hun buren. Gaat het wel goed binnen?"
En als je een wereldreis gaat maken, loop je dan een kans je huis kwijt te raken? "Uitgangspunt is dat je huis je hoofdverblijf is. En als je gewoon terugkomt, is er niks aan de hand. Maar wel alles in het redelijke. Laat het ons even weten wat de plannen zijn", benadrukt Springelkamp. "Daarmee voorkom je een hoop gedoe. Er zit een groot verschil tussen een reis van twee maanden of twee jaar."
Ymere raadt het huurders aan de buren even te informeren. "En denk ook eens aan huisbewaring. Dan laat je een ander voor maximaal een jaar met toestemming van de woningcorporatie op je huis passen. Dan is je huis gewoon bewoond, maak je iemand anders blij. En bijkomend voordeel: iemand houdt een oogje het zeil. Dat geeft veel rust."
Woonfraude
Als het om woonfraude gaat, is Ymere minder coulant. "Woonfraude staan we nooit toe. Wel proberen we het altijd netjes op te lossen, bijvoorbeeld bij onderhuur door mensen iets meer tijd te geven een andere woning te zoeken."
"Want we begrijpen gezien de huidige omstandigheden van woningtekorten heel goed waarom iemand onderhuurt. Maar we zijn ook duidelijk en helder. Woonfraude mag niet lonen, daarmee worden woningzoekenden benadeeld. De wachtlijsten voor een betaalbare sociale huurwoning zijn langer dan ooit."
Sneller naar rechter
Wel zegt Ymere dat er sprake is van een trendbreuk. Werd er voorheen vaak lang gepraat om tot een oplossing te komen, nu komt de rechter sneller in beeld. "We zijn duidelijk wat binnen redelijke grenzen mogelijk is om tot een oplossing te komen. Maar we gaan het niet tot in het oneindige rekken. Komen we er met een huurder niet uit, dan vragen we de rechter om uitspraak te doen. Dat geeft duidelijkheid voor alle betrokkenen."
Het grote tekort aan huurwoningen is daarvoor een belangrijke motivatie. "Woningzoekenden die zich wél aan afspraken houden bij het vinden van een woning worden ander onevenredig benadeeld. Ook rechters houden daar meer rekening mee", aldus Springelkamp.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Nieuwe behandeling in Flevoziekenhuis voor scheurtje in anus
ALMERE • Wo 6 november • Woensdag 06 novemberHet Flevoziekenhuis biedt een nieuwe behandeling aan voor patiënten met chronische anale fissuren. Een anale fissuur is een scheurtje in de anus en wordt vaak verward met aambeien. De nieuwe behandeli...
-
Belangstelling voor Tiny Houses zo klein dat raad het gebied wil vrijgeven voor andere woningbouw
LELYSTAD • Wo 6 november • Woensdag 06 novemberUithuilen en opnieuw beginnen. Dat is zo ongeveer de gedachte van de gemeenteraad als het gaat om de realisatie van Tiny Houses in Lelystad. Een gebied in Warande dat hiervoor is vrijgehouden, trekt n...
-
Je huis kwijtraken door crimineel gedrag of overlast; woningcorporaties worden strenger
ALMERE • Wo 6 november • Woensdag 06 novemberAlmeerse woningcorporaties en huurders staan de laatste tijd geregeld tegenover elkaar in de rechtbank over een woninguitzetting. De corporaties willen soms van een huurder af. Bijvoorbeeld omdat die...