Celstraffen voor zware mishandeling tijdens gijzeling

ALMERE • Do 25 juli 2024 | 10:28 • Donderdag 25 juli 2024 | 10:28

De vijf mannen die betrokken waren bij een gijzeling in Almere Buiten op 7 en 8 augustus vorig jaar zijn veroordeeld tot celstraffen tussen de 20 en 48 maanden. De rechtbank acht bewezen dat ze een rol speelden in het incident en het slachtoffer zwaar hebben mishandeld. Ze worden niet schuldig bevonden aan een poging tot doodslag.

Twee van de mannen zijn ook veroordeeld voor vuurwapenbezit. Daarnaast moeten alle verdachten een schadevergoeding betalen aan het slachtoffer.

Zware mishandeling
De politie kreeg op 8 augustus een telefoontje van het ziekenhuis in Almere dat er een zwaar gehavende man was binnengebracht. Het slachtoffer was op 7 en 8 augustus vastgehouden aan de Poolcirkelstraat en zwaar mishandeld in de woning van Ali. A., die hem uit de drugscene kende. De twee zouden een conflict hebben gehad over geld.

'Slachtoffer bang maken'
Het Openbaar Ministerie eiste begin juli vijf jaar cel tegen Ali A. (58) in wiens woning zich alles afspeelde en die de initiator zou zijn van de gewelddadige actie. De rechtbank legde hem vier jaar op omdat hij een leidende rol heeft gehad: "Hij wilde het slachtoffer bang maken."

Medeverdachte I. van J. (29), een neef van A. die volgens het OM zeer gewelddadig is geweest, hoorde ook vijf jaar eisen. Hij krijgt een celstraf van 36 maanden waarvan tien voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar.

Geen verantwoordelijkheid
Tegen Adil L. (30) en Amin L. (27) is vier jaar geëist vanwege het door hun gebruikte geweld. Adil L. heeft een straf van 30 maanden opgelegd gekregen. Amin L. krijgt 26 maanden waarvan zes voorwaardelijk. Tegen Mohammed E. (22) was twee jaar geëist, omdat hij geen geweld zou hebben gebruikt. Hem is twintig maanden cel opgelegd.

De rechtbank noemt de gijzeling, die door niemand is betwist, een zeer ernstig feit en verwijt bijna alle verdachten dat zij geen verantwoordelijkheid hebben genomen voor hun daden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel