Explosie-experts denken dat Almere meer aan preventie moet doen: 'Dit is morgen helaas niet opgelost'

ALMERE • Vr 29 november 2024 | 15:14 • Vrijdag 29 november 2024 | 15:14

Zet meer in op preventie om aanslagen met explosieven te voorkomen. Dat advies gaven drie deskundigen donderdagavond aan de Almeerse gemeenteraad. Deze week ging het voor de 29ste keer mis dit jaar, nu in een appartementencomplex in Tussen de Vaarten.

"Net als onder inwoners zijn er in de raad grote zorgen over hoe afgelopen jaar in Almere het aantal explosies een vlucht heeft genomen", schrijven de Almeerse VVD en DENK. Ze hebben drie deskundigen uitgenodigd om met de raad in gesprek te gaan en vragen te beantwoorden.

Criminoloog Edward van der Torre, sociaal werker Matthias Swinkels en misdaadverslaggever voor NRC Jan Meeus stonden de raadsleden twee uur lang te woord. "Je moet beginnen bij die jongeren", vertelt Meeus.

Cameratoezicht en sluitingen
De gemeente handelt nu vaak nadat een explosie is geweest. Er wordt cameratoezicht ingesteld en er worden woningen gesloten. Maar op het gebied van preventie valt ook veel te winnen, want de daders zijn vaak nog jong. "Soms 12, 13 of 14 jaar oud."

Het gaat dan om kansarme kinderen, die opdracht krijgen om een explosief in iemands tuin af te laten gaan. Dat zien ze als een makkelijke manier van geld verdienen, zegt Meeus. "Kijk naar hun onderwijs, hun leefomgeving, de problemen in gezinnen. Zoek aansluiting bij zorg, onderwijs en dat soort plekken."

Jeugdboa's en een werkbezoek
Raadsleden zien naar aanleiding van dit gesprek wel mogelijkheden. SP-raadslid David de Vreede pleit voor jeugdhandhavers: "Die zouden een deel van hun werkweek ook online actief kunnen zijn."

"We willen meer aandacht vragen voor verbinding met de jongeren", zegt D66-raadslid Suzanne van der Laar. "We moeten ons afvragen hoe we de jongeren kunnen vinden, en hoe we ze kunnen benaderen op straat."

VVD-fractievoorzitter Lesley van Hilten stelt voor om een werkbezoek te organiseren naar een grote stad met een plan van aanpak wat betreft jongeren en explosies. "Om te kijken hoe we dat kunnen invullen."

Meeus geeft aan dat het lang kan duren voordat maatregelen om jongeren weerbaarder te maken tegen criminaliteit effect hebben. "Dat is helaas iets van de lange adem. Dus het is geen probleem dat morgen opgelost is, helaas."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel