Explosievenverkopers hoeven niet meer de cel in, moeten wel uit elkaars buurt blijven
Twee mannen die in juli vorig jaar in Dronten explosieven te koop aanboden aan de politie, hoeven niet meer terug naar de gevangenis. Ze kregen van de rechter weliswaar een celstraf opgelegd, maar het onvoorwaardelijke deel daarvan zaten de 22-jarige Drontenaar en de 25-jarige man uit Lemmer al in voorarrest uit. De rest van de straf moeten ze alleen uitzitten als ze binnen twee jaar opnieuw met de politie in aanraking zouden komen.
Semtex
Het duo werd aangehouden tijdens een goed voorbereide politieactie aan de Educalaan in Dronten. De 22-jarige man had in de periode ervoor geregeld contact met een klant die explosieven wilde kopen. Hij gaf zelfs instructies hoe het semtex gebruikt moest worden, bijvoorbeeld om een pinautomaat op te blazen. Wat hij niet wist, is dat hij in werkelijkheid zat te chatten met een undercoveragent.
Direct opgepakt
Voor de explosieven zou de 'klant' 2000 euro betalen. De levering gebeurde op 2 juli bij een bushalte. De Drontenaar pakte het geld aan. Zijn handlanger uit Lemmer stond iets verderop met het bestelde explosief in een tas te wachten. Toen de mannen merkten dat ze met de politie te maken hadden, gingen ze ervandoor. Maar ze konden snel worden opgepakt.
In de auto van de Drontenaar werden zeven kogels, een halve kilo hasj, ruim 30 joints en aan paar gram cocaïne gevonden. Ook vond de politie een hoeveelheid contant geld en een weegschaal om drugs mee af te wegen. In het huis van de man uit Lemmer lagen ook nog eens drie kogels.
In de rechtbank probeerden de mannen twee weken geleden hun rol in de zaak te bagatelliseren. De Drontenaar zei dat hij in opdracht voor iemand anders werkte en slechts een loopjongen was geweest. De man uit Lemmer beweerde niet te geweten dat er een explosief in de tas zat. Hij dacht dat ze drugs gingen verkopen.
Maar voor de rechtbank staat vast dat de mannen zelf de initiatiefnemers waren en dat ze allebei precies wisten waar ze mee bezig waren. Die blijkt onder meer uit de chats met de undercoveragenten. De rechtbank vindt het kwalijk dat de Drontenaar op het sociale medium Telegram explosieven te koop aanbood, terwijl bekend is dat explosies geregeld voor schrik en ravages zorgen en soms zelfs fatale gevolgen hebben. Volgens de rechtbank keek de Drontenaar alleen maar naar het geld dat hij kon verdienen.
Taakstraffen
De Drontenaar kreeg naast de celstraf nog wel een taakstraf van een 240 uur. Ook moet hij zijn gedrag verbeteren. De reclassering zal daarop toezien. Een voorwaardelijke taakstraf van 40 uur uit een eerdere zaak moet de Drontenaar ook alsnog doen.
De man uit Lemmer kreeg een taakstraf van 180 uur opgelegd. Daar komt nog eens 160 uur bovenop, vanwege een eerdere veroordeling.
Allebei een enkelband
Tenslotte wil de rechter niet dat beide mannen de komende twee jaar nog met elkaar omgaan en samen opnieuw tot criminele daden komen. Om ervoor te zorgen dat ze uit elkaars buurt blijven, krijgen ze allebei een locatieverbod en een elektronische enkelband, waardoor kan worden bekeken waar ze zich bevinden.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Man (36) uit Nagele moet half jaar cel in voor vuurwerkhandel
NAGELE • Do 20 februari • Donderdag 20 februariVoor de handel in levensgevaarlijk vuurwerk is een 36-jarige man uit Nagele donderdag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot een half jaar gevangenisstraf. De 25-jarige chauffeur van de hoofddader...
-
Surinaamse vicepresident bracht 160 kilo goudstaven naar Almeerder Piet W.
ALMERE • Di 18 februari • Dinsdag 18 februariDe vicepresident van Suriname, Ronnie Brunswijk, leverde verschillende keren persoonlijk een lading goudstaven af bij het huis van vermeend drugshandelaar Piet W. (56) in Suriname. Brunswijk heeft dit...
-
63-jarige 'helderziende' zou schuldig zijn aan mensenhandel, mishandeling en poging tot doodslag
ALMERE • Za 15 februari • Zaterdag 15 februari“Absoluut niet waar”, zei Marion K. uit Almere vrijdag keer op keer als de rechter een van de verdenkingen opnoemde. En er zijn er nogal wat: mensenhandel, mishandeling, gijzeling en zelfs een poging...
recent nieuws
-
Dertig jaar oude coldcasezaak doodgeschoten Almeerder opnieuw tegen het licht gehouden
ALMERE • Za 22 februari • Zaterdag 22 februariDe dertig jaar oude coldcasezaak van Glenn Crawfurd is onlangs opnieuw tegen het licht gehouden. Overigens zonder resultaat. Dat blijkt een gesprek met rechercheur Aline Labots van het coldcaseteam Midden...
-
Urk heeft nu een markeringspaal voor een Duitse Messerschmitt
URK • Vr 21 februari • Vrijdag 21 februariOp alle plekken in Noordelijk Flevoland waar in de Tweede Wereldoorlog een crash of een noodlanding was van een vliegtuig staat nu een markeringspaal. De afgelopen maanden zijn er twaalf nieuwe geplaatst....
-
Motie verplicht Zeewolde dit jaar te werken aan schonere lucht, 'Hoe kan je hier tegen zijn?'
ZEEWOLDE • Vr 21 februari • Vrijdag 21 februariDe gemeente Zeewolde moet voor het einde van het jaar met een plan komen, hoe het de luchtkwaliteit wil verbeteren. Een motie draagt het college van B en W hiertoe op. Wethouder Bron: "Hoe kan je hier...