Burgemeester over recente incidenten: 'Dronten niet meer het lieflijke dorpje'
"Dronten is niet meer het lieflijke dorpje met de bloemetjes." Dat zei burgemeester Jean Paul Gebben afgelopen week tijdens een raadsvergadering over de begroting van de Veiligheidsregio Flevoland.
De burgemeester wil graag meer burgerinitiatieven om het veiligheidsgevoel in Dronten weer beter te maken. "Als samenleving kunnen we niet meer zeggen: 'Bon soir, help me'. We moeten het met elkaar doen."
Schietincident en steekpartij
Leefbaar Dronten-raadslid Peter Bentum stelde vragen over de recente incidenten in Dronten, waaronder de dodelijke schietpartij aan de Blaasbalg in Dronten-West, een steekincident aan de Morinel in Dronten-Noord, sluiting van een woning aan de Boegspriet en verdachte omstandigheden in de omgeving van het Hogerhuis in Zuid. Deze vier incidenten vonden allemaal binnen één maand tijd plaats.
Bentum wilde weten hoe de burgemeester daarop terugkeek. Het raadslid vertelde dat zijn partij van meerdere mensen hoorde dat er sinds de incidenten twijfels bij het gevoel van veiligheid in Dronten zijn.
Grote stad komt naar Dronten
"We zien de grote stad ook onze kant op komen", zei burgemeester Gebben daarover. "Waar de criminaliteit vroeger in de haven van Rotterdam en Antwerpen was, kwam die naar Brabant, en van Brabant kwam die naar Gelderland en ook hier."
Gebben begrijpt dat dat iets doet met het gevoel van veiligheid bij mensen op straat en in hun woning: "Dat ervaren we natuurlijk allemaal."
Samen voor veiligheid
In de vergadering ging het onder meer over het thema 'samen voor veiligheid'. Volgens Gebben is het een goed idee om eens met de gemeenteraad, inwoners en bijvoorbeeld de politie in gesprek te gaan over wat er gedaan kan worden om de gemeenschap veiliger te maken.
Afgelopen week werd er onder meer bij de Aeres Hogeschool met agrariërs gesproken over hoe het buitengebied veilig gehouden kan worden. "Dat doen we niet door nog meer politie rond te laten rijden", zei Gebben. "Want dat snapt u wel: met 334 kilometer krijg je dat nooit veilig op die manier. Dat betekent ook dat mensen zelf iets moeten doen."
Niet te lang nadenken
Roelf Raterink van de PvdA noemde het voorbeeld waarbij boeren elkaar belden als zij een vreemde auto in de buurt zagen. Gebben gaf aan dat hij van dit voorbeeld heel erg vrolijk wordt.
Hij noemde ook de 'WhatsApp-bordjes' die je langs wegen ziet hangen. Ook is er volgens hem in Dronten een initiatief waar hondenbezitters met elkaar tijdens het uitlaten verdachte situaties in de gaten houden.
Raadslid Bentum gaf aan niet te lang te willen nadenken, maar wil concreet dingen doen. Gebben zei toe daar nog op terug te komen.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Reddende engeltjes in Almere en zelfgemaakte pokébowls op Urk, dit zijn de best bekeken berichten op sociale media
FLEVOLAND • Do 26 december • Donderdag 26 decemberHet jaar loopt op z'n einde, een mooi moment om terug te blikken op wat jullie het meest heeft beziggehouden op onze sociale media zoals Instagram, Facebook en TikTok. Van opmerkelijk nieuws tot hartv...
-
Opladen van elektrische auto moet bij meer Urker huishoudens mogelijk worden
URK • Wo 25 december • Woensdag 25 decemberUrkers met een huis zonder oprit moeten hun elektrische auto voor de deur kunnen opladen. Dat wil de gemeente Urk voor een jaar, onder voorwaarden, toestaan. Het moet ervoor zorgen dat Urkers kunnen b...
-
Iets minder geld in het laatje bij kerstcollecte Urk, toch dankbaarheid voor donaties
URK • Wo 25 december • Woensdag 25 decemberBij de kerstcollecte op Urk is dit jaar net geen 140.000 euro opgebracht. Dat is iets minder dan het recordbedrag van vorig jaar. De terugkerende actie op eerste kerstdag is een initiatief van de Inte...