Dit zijn de belangrijkste bezuinigingen voor inwoners van Lelystad
De gemeentelijke belastingen in Lelystad gaan voor inwoners beperkt omhoog. Wel moet er worden bezuinigd op onder andere sportverenigingen en gaan de parkeertarieven omhoog. Dat bleek tijdens de raadsvergadering van dinsdagavond waar de definitieve begroting werd vastgelegd.
Lelystad moet bezuinigen omdat het gemeentefonds vanaf 2026 fors omlaag gaat. Uit dat potje betalen gemeenten een deel van hun uitgaven. Om niet in de financiële problemen te komen, moet Lelystad volgend jaar vijf miljoen euro bezuinigen. In 2026 gaat het om een bedrag van zeventien miljoen euro.
Eerder kwam het college van burgemeester en wethouders met een lijst van 115 voorstellen voor mogelijke bezuinigingen. De gemeenteraad heeft uit die voorstellen gekozen en nieuwe toegevoegd. Het nieuwe voorstel is dinsdagavond door een meerderheid aangenomen.
Kosten licht gestegen
Ondanks dat de kostenstijging voor inwoners beperkt is gebleven, zullen er hier en daar extra lasten bijkomen. Zo gaat het uurtarief voor parkeren omhoog van 1,60 naar 1,80 euro. Ook abonnementen en vergunningen voor parkeren worden duurder. Daarnaast gaat de eigen bijdrage voor de regiotaxi omhoog van 2,50 naar 3,00 euro.
Hondenbezitters en vakantiegangers zullen ook meer geld kwijt zijn, want zowel de hondenbelasting als de toeristenbelasting gaan omhoog. Huizeneigenaren en ondernemers kunnen gerust ademhalen, want de onroerendezaakbelasting (OZB) wordt niet verhoogd.
Voor de lopers van de avondvierdaagse is er slecht nieuws, want 2025 zal het laatste jaar zijn dat de finish wordt gelopen op de dreven. Het college stelde voor om volgend jaar al te stoppen met de Lelystadse traditie, maar dat heeft de raad dus weten af te houden voor één jaar. De bezuiniging levert 23.000 euro op.
De grootste financiële klap voor de inwoners zal de verhoging van de riool- en afvalstoffenheffing zijn. Met die heffing wordt onder andere de inzameling van het huishoudelijk afval bekostigd. De stijging zal wel met de helft minder zijn dan eerder was voorgesteld door het college.
Sport heeft het nakijken
Voor de sportclubs is er minder goed nieuws, want er zal er worden gesneden in de subsidie voor de verenigingen. Eerder stelde het college voor om vanaf volgend jaar 107.000 euro per jaar te snijden in de sportsubsidies. Als reactie daarop trokken voetbalclubs Batavia '90 en SV Lelystad '67 aan de bel met de oproep om niet te bezuinigen.
De raad heeft besloten om de helft minder te snijden in de subsidie. Hierdoor ontvangen de sportverenigingen gezamenlijk 53.500 euro minder per jaar. Hierdoor zou het kunnen dat leden in de toekomst meer contributie moeten betalen aan hun clubs.
Waar het eerst leek dat het college de motiemarkt en de kinderideeënmarkt compleet zou wegbezuinigen, is het de raad gelukt dit te voorkomen. Bij de vorige editie van de kinderideeënmarkt werden alle dertien voorstellen aangenomen. Wel zal er vanaf 2026 een kwart minder budget zijn voor de beide markten.
Creatief boekhouden
Omdat de aangekondigde bezuinigingen een stuk lager zijn dan eerder werd voorgesteld door het college, moest er ergens anders geld vandaan gehaald worden. De raad doet dat onder meer door zes miljoen euro uit een dempingsreserve te halen. Dat is een reserve die vorig jaar was gevormd om eventuele toekomstige financiële tegenvallers te lijf te kunnen gaan.
Ook maakt de raad gebruik van een stukje creatief boekhouden. Zo was er voor de bouw van een nieuw poppodium en sporthal een bedrag van respectievelijk 375.000 en 175.000 euro gereserveerd. De verwachting is dat deze projecten de aankomende jaren niet van de grond gaan komen en daarom is er besloten dit bedrag niet langer te reserveren. Daarnaast zal de raad het zelf ook met minder geld gaan doen de aankomende jaren. Het gaat om een bedrag van 75.000 euro per jaar.
Batavialand krijgt geld
Er wordt er niet alleen geld bezuinigd, maar ook uitgegeven. Zo krijgt het leerwerkbedrijf van museum Batavialand volgend jaar eenmalig een bedrag van 214.000 euro uit de Reserve Ontwikkeling Stad. De raad vindt dat de aanwezige kennis en ervaring op de Bataviawerf behouden moet blijven. Er wordt in de tussentijd gekeken of de financiële steun na 2025 doorgezet kan worden. Eerder had Batavialand aangegeven dat een bezuiniging grote gevolgen zouden hebben voor het leerwerkbedrijf op de werf.
Met de nieuwe bezuinigingen houdt de gemeente volgend jaar zo'n 1,2 miljoen euro over, maar heeft in 2026 een tekort van 3,3 miljoen euro. In 2027 houdt de stad nog een tekort over van iets meer dan een half miljoen euro, om in 2028 bijna 1,7 miljoen euro over te houden.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
'De noopopvang bij Biddinghuizen is saai', dagjes uit tijdens de kerst zijn welkom
BIDDINGHUIZEN • Di 24 december • Dinsdag 24 december"De hele dag in het kamp zitten is erg saai!" Dat zegt Julliet Hadifih uit Syrië, een van de kinderen uit de noodopvang bij Biddinghuizen. Ze was met zo'n dertig andere kinderen een dagje uit in Belee...
-
De regen trotseren om zeldzame dwergaalscholver te zien: 'Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding'
LELYSTAD • Di 24 december • Dinsdag 24 decemberHet is rond lunchtijd als ecoloog Jeroen van Wijk maandag met een collega door het Natuurpark Lelystad loopt, en een vreemde kleine vogel op een tak in een meertje ziet zitten. "Kijk, dat is een dwerg...
-
Persoon op kerstavond neergestoken op vakantiepark 't Urkerbos
URK • Di 24 december • Dinsdag 24 decemberEen persoon is dinsdagavond gewond geraakt bij een steekincident op vakantiepark 't Urkerbos. Dat heeft de politie bevestigd. Het is onduidelijk wat er precies is gebeurd op het park aan de Vormtweg....