Geen grote kerstboom meer en een beveiliger minder, Lelystad heeft 84 bezuinigingsideeën

LELYSTAD • Wo 3 juli 2024 | 7:02 • Woensdag 3 juli 2024 | 7:02

Gaan de parkeertarieven in Lelystad omhoog? Stijgt de Onroerend Zaak Belasting? Gaan hondenbezitters meer belasting betalen voor hun viervoeter? Het zou zomaar kunnen. Het staat in elk geval benoemd in de 84 mogelijkheden die het college van burgemeester en wethouders ziet om een tekort van 17 miljoen euro weg te werken.

Het tekort staat op de begroting voor het jaar 2026. Dat wordt veroorzaakt door stijgende kosten in de jeugdzorg en doordat Lelystad, net als alle andere gemeenten, minder geld krijgt van het Rijk. Het college van B&W heeft voor in totaal 29 miljoen euro aan bezuinigingsmogelijkheden gevonden. De gemeenteraad bepaalt op 12 november welke van deze voorstellen daadwerkelijk worden ingevoerd.

"Het zijn geen leuke keuzes, maar ze moeten wel gemaakt worden", zegt wethouder van financiën Dennis Grimbergen. Het is volgens hem duidelijk dat bijna iedereen in Lelystad daar iets van gaat merken. Toch denkt Grimbergen dat de meest kwetsbare Lelystedelingen worden ontzien.

Een greep uit de 84 bezuinigingsvoorstellen. De gemeente heeft nu jaarlijks 50.000 euro beschikbaar gesteld om bushaltes bereikbaar en toegankelijk te houden voor gebruikers. Dat geld wordt onder meer besteed aan voldoende verlichting, beschutting en zitplaatsen. Er wordt overwogen om de helft van dit bedrag weg te bezuinigen. Zo kunnen er nog wel maatregelen genomen worden, maar minder dan de bedoeling was.

Ook zou de gemeente kunnen besparen op de bouw van nieuwe schoolgebouwen door een meer sobere architectuur te gebruiken. Dan zouden de bouwkosten 10 procent lager zijn.

OZB omhoog
De gemeente overweegt ook om de OZB-belasting te verhogen. Er wordt gesproken over een verhoging van 2,5, 5 en 10 procent. Ook de hondenbelasting kan omhoog naar rond de 90 euro. Dat zou 300.000 euro opleveren. De toeristenbelasting verhogen met ongeveer 70 cent zou een ton opleveren.

Andere besparingen zijn het niet laten doorgaan van de nieuwe skatebaan (opbrengst van 32.000 euro per jaar). Ook kan het stadhuis het mogelijk met 1 beveiliger minder doen, dat levert rond de 70.000 euro op.

De extra investering in buurtsportcoaches kan ook stoppen. Dat zou de gemeente 180.000 euro opleveren. Ook op de multifunctionele centra in de stad kan geld bespaard worden. De gemeente heeft daar meerdere oplossingen voor. Zo zouden de centra in het weekend en in de avonden gesloten kunnen worden. Ook zouden centra de hele dag dicht zijn. Dat levert 300.000 op. Het helemaal sluiten van de centra is 700.000 euro.

Naast de kosten van de bouw van popodium Corneel zou de gemeenteraad ook nog een hoop geld kunnen besparen aan structurele uitgaven. Door te stoppen met de bouw van het poppodium of het uitstellen kan bijna vier ton bespaard worden.

Geen kerstboom voor stadhuis
Er staat ook in de voorstellen te lezen dat er geen grote kerstboom meer komt voor het stadhuis. Een kerstboom in de hal van het stadhuis is voldoende. Dat bespaart 10.000 euro.

Ook zou er bezuinigd kunnen worden door de laatste etappe van de Avondvierdaagse niet meer over de dreven te laten gaan. Dat zou 23.000 euro besparen, maar wel breken met een jarenlange traditie. Een andere optie is het stoppen met de catering in het stadhuis. Dat zou 184.000 euro besparen.

Daarnaast is er een optie om het gereserveerde geld voor het aanleggen van stranden weer terug in de spaarpot te stoppen. Volgens de gemeente wordt het aanleggen van stranden waarbij ook recreatie in het water mogelijk is, niet gezien als een actie die sterk bijdraagt aan de zogenoemde sport- en beweegparticipatie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel