Oproep Lelystadse voetbalclubs: bezuinig niet op sportsubsidies

LELYSTAD • Vr 27 september 2024 | 6:04 • Vrijdag 27 september 2024 | 6:04

De Lelystadse voetbalclubs Batavia '90 en SV Lelystad '67 hebben bij de gemeenteraad aan de bel getrokken. Ze maken zich grote zorgen over voorgenomen bezuinigingen op sportsubsidies en verhoging van de kosten voor hun gebouwen.

Dat schrijven de clubs afzonderlijk van elkaar in brieven aan de gemeenteraad. De raad buigt zich de komende weken over het pakket voorstellen om vanaf 2026 tussen de 17 en 25 miljoen euro te bezuinigen. Dat is nodig omdat gemeenten vanaf 2026 minder geld van het Rijk krijgen en kosten oplopen.

Het college van burgemeester en wethouders stelt voor vanaf volgend jaar al 107.000 euro per jaar te snijden in de sportsubsidies. Ook moeten clubs meer voor hun accommodaties gaan betalen, oplopend van 30.000 euro extra volgend jaar tot 120.000 euro meer in 2028.

Gevolgen
SV Lelystad '67 maakt zich "ernstige zorgen", Batavia '90 spreekt over "verstrekkende gevolgen" als de maatregelen doorgaan. De verenigingen stellen dat het afbouwen van subsidies directe gevolgen heeft voor de ontwikkeling van de sport in Lelystad. Hun rol reikt verder, want met sport dragen de clubs ook bij aan sociale samenhang en het stimuleren van gezond gedrag, vooral voor jongeren.

De verhoging van de gebruikerskosten zijn voor de twee clubs "totaal onacceptabel." Batavia '90 merkt op dat de kosten dit jaar al met bijna zes procent zijn gestegen, "terwijl we geen enkele verbetering aan onze accommodatie hebben mogen ervaren."

SV Lelystad zegt: "Onze sportaccommodatie is ernstig verouderd en heeft nooit de broodnodige investeringen ontvangen. Hierdoor dreigt ons clubhuis niet langer operationeel te kunnen blijven, wat betekent dat we belangrijke inkomsten uit kantine(verhuur) mislopen."

Onbetaalbaar
Batavia waarschuwt dat zij de rekening voor een hogere contributie aan de gemeente zal moeten neerleggen bij de leden. "Hiermee zorgt de gemeente er dus voor dat de contributie voor een hele belangrijke groep leden (en toekomstige leden) onbetaalbaar wordt."

SV Lelystad laat zich in soortgelijke bewoordingen uit, maar voegt er aan toe dat de bezuinigingen in strijd zijn met de ambitie van de gemeente om de komende jaren juist meer inwoners te laten sporten en bewegen.

"Wij verzoeken u met klem om het voorgenomen besluit te heroverwegen," besluiten de voetbalclubs hun brieven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel