Waterschap haalt schadelijke oeverconstructies weg in Noordoostpolder
Het Waterschap Zuiderzeeland is begonnen met het vervangen van oeverconstructies in Noordoostpolder. De beschoeiing bevat kankerverwekkende stoffen en daarom wordt nu in totaal 157 kilometer aan oude oeverbedekking weggehaald.
De oeverbeschoeiing zorgt ervoor dat de oevers niet instorten. Voor 2003 werden de houten paaltjes en planken daarvoor geïmpregneerd met carbolineum. Hierdoor moest het hout langer mee gaan. Alleen bevat dat impregneermiddel de schadelijke stof fluorantheen.
In 2022 bleek dat er meer dan 16 keer de toegestane hoeveelheid fluorantheen in het water zat. In zoetwatermosselen was dat zelfs 26 keer meer dan toegestaan. Die stof is kankerverwekkend. Direct gevaar voor mensen is er niet volgens het waterschap, zolang je geen mosselen uit de tochten eet. Maar voor het waterleven is de situatie wel slecht.
Vooral in Noordoostpolder problemen
De beschoeiing die vervangen moet worden, ligt niet langs de hoofdvaarwegen maar vooral langs de kleinere tochten en zijtakken. Het probleem speelt voornamelijk in de Noordoostpolder.
Dit jaar wordt de beschoeiing in de Steenwijkertocht, Steenwijker-d-tocht, Baarlose-d-tocht, Blokzijler-d-tocht en Schoterweg-d-tocht aangepakt. In de hoofdwatergangen wordt een duurzame oever aangelegd. In de andere tochten wordt hardhout aangebracht. Daardoor moet de beschoeiing volgens het waterschap weer tientallen jaren mee kunnen.
Volgend jaar staan de oevers van de Westermeertocht en Steenbanktocht op de planning. Ook worden de Boeientocht en Winkeltocht in Zuidelijk- en Oostelijk Flevoland aangepakt. "Voor we beginnen met de uitvoering, nemen we contact op met de agrariërs in het gebied", aldus het waterschap.
Grote klus
De deadline om de grote klus te klaren lag in 2033, maar het waterschap kreeg uitstel van het Rijk. Alleen de meest vervuilde tochten - waaronder die met een ecologisch risico - moesten voor die tijd weggehaald zijn. Uiteindelijk werd besloten dat de rest voor 2039 weg moet zijn. Het hele project zou zo'n 25 miljoen euro kosten.
Water, Wonen en Natuur - één van de grootste partijen in de Algemene Vergadering van het waterschap - is blij met de werkzaamheden. "De negatieve effecten van creosoot op het milieu zijn simpelweg te groot. Wij blijven ons inzetten voor schoner en veiliger water en ondersteunen het plan van Waterschap Zuiderzeeland om de vervanging van de oude beschoeiingen tijdig te voltooien", schrijft de partij.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
24 Flevolandse veehouders willen zich laten uitkopen door het Rijk
FLEVOLAND • Wo 25 december • Woensdag 25 decemberIn totaal hebben 24 veehouders uit Flevoland zich gemeld bij het Rijk om te praten over uitkoop. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In heel Nederland hebben zi...
-
'De noopopvang bij Biddinghuizen is saai', dagjes uit tijdens de kerst zijn welkom
BIDDINGHUIZEN • Di 24 december • Dinsdag 24 december"De hele dag in het kamp zitten is erg saai!" Dat zegt Julliet Hadifih uit Syrië, een van de kinderen uit de noodopvang bij Biddinghuizen. Ze was met zo'n dertig andere kinderen een dagje uit in Belee...
-
De regen trotseren om zeldzame dwergaalscholver te zien: 'Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding'
LELYSTAD • Di 24 december • Dinsdag 24 decemberHet is rond lunchtijd als ecoloog Jeroen van Wijk maandag met een collega door het Natuurpark Lelystad loopt, en een vreemde kleine vogel op een tak in een meertje ziet zitten. "Kijk, dat is een dwerg...