Kankerverwekkende oeverbeschoeiing hoeft niet eerder weg

NOORDOOSTPOLDER • Do 1 september 2022 | 20:40 • Donderdag 1 september 2022 | 20:40

Zo'n 245 kilometer aan oeverbeschoeiing in Noordoostpolder, die behandeld is met een een kankerverwekkende stof, hoeft niet voor 2033 worden weggehaald. Dat antwoorden minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) en minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) op Kamervragen van de Partij voor de Dieren.

De giftige oeverbeschoeiing bestaat uit houten paaltjes en planken en moet er voor zorgen dat de kanten van tochten en sloten niet instorten. Op sommige plekken zit er meer dan zestien keer de toegestane hoeveelheid van de kankerverwekkende stof fluorantheen in het water. Direct gevaar voor mensen is er niet volgens het waterschap, zolang je geen mosselen uit de tochten eet. Maar voor het waterleven is de situatie wel slecht. Het waterschap stelt dat de beschoeiing voor 2033 verwijderd moet zijn.

De Partij voor de Dieren vroeg de ministers of de beschoeiing niet voor 2027 weg zou moeten zijn, vanwege het behalen van de Kaderrichtlijn Water. Volgens de ministers is dat niet het geval en voldoet het Waterschap Zuiderzeeland aan de eisen als het fluorantheen in 2033 is verdwenen.

Volgens de ministers neemt het waterschap eind dit jaar een besluit over het moment waarop de paaltjes vervangen worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel