Raad Lelystad wil niet dat inwoners opdraaien voor bezuinigingen

LELYSTAD • Wo 23 oktober 2024 | 12:26 • Woensdag 23 oktober 2024 | 12:26

De gemeentelijke belastingen in Lelystad gaan voor inwoners volgend jaar niet of slechts beperkt omhoog. De gemeenteraad wil voorkomen dat de inwoners moeten opdraaien voor de bezuinigingen waar de stad voor staat.

Dat bleek dinsdagavond in een commissievergadering over de begroting voor de komende jaren. Lelystad moet volgend jaar vijf miljoen euro en in 2026 17 miljoen euro bezuinigen, omdat de stad net als andere gemeenten minder geld krijgt van het Rijk.

Het college van burgemeester en wethouders heeft in juli 115 voorstellen voor mogelijke bezuinigingen gedaan. Na weken van onderling overleg besprak de raad dinsdag een alternatief voorstel. Op 12 november wordt definitief over de begroting besloten.

Door het ijs
Diverse fracties willen niet dat Lelystedelingen met hogere belastingen worden opgezadeld. "Er zijn heel veel huishoudens die het niet breed hebben. Een tientje hier en daar erbij kan er toe leiden dat zij door het ijs zakken," aldus VVD-fractievoorzitter Marco Boogaard.

Als het aan de raad ligt gaat de onroerendzaakbelasting volgend jaar niet omhoog, hoewel het college nog een verhoging van 2,5 procent voorstelde. Op de rioolheffing wordt de helft van de bezuiniging teruggedraaid. Al moet het geld wel ergens anders vandaan komen, omdat de kosten voor het riool voor de gemeente dekkend moeten zijn.

Parkeren in het stadshart gaat niet naar twee euro maar naar 1,80 euro per uur, zo is het voorstel van de raad. Op het onderhoud van de openbare ruimte wil de raad ook niet bezuinigen.

Sportsubsidies
De raad heeft ook geluisterd naar voetbalclubs en andere sportverenigingen, die hun ongerustheid hadden uitgesproken over het schrappen van sportsubsidies. Dat zou de clubs niet alleen direct raken, maar er ook toe leiden dat minder Lelystedelingen kunnen sporten. Dus wil de raad deze bezuiniging van tafel halen, al blijft staan dat kosten voor accommodaties aan de gebruikers worden doorberekend.

Het voorstel van het college om 191.000 euro weg te halen bij het armoedebeleid valt bij veel fracties ook slecht. Het geld is op de plank blijven liggen omdat er geen projecten zijn, maar dat mag geen argument zijn om het dan maar aan iets anders te besteden.

Ook zijn veel fracties niet te spreken dat het college een half miljoen euro wil bezuinigen op de leefbaarheid en het onderhoud in oudere wijken. De raad is bang dat aan het project Lelystad Oost wordt geknaagd. De doelen bereiken kan soms ook via andere potjes, stelt het college, maar het signaal is verkeerd, aldus de fracties.

Waar de raad ook niet aan wil tornen is het geld voor jongerencoaches en de motiemarkt, waar inwoners zelf voorstellen kunnen indienen. Wel zou de inhuur van personeel minder moeten, kan de toeristenbelasting omhoog en wil de raad snijden in het eigen budget.

Poppodium
Een flink discussiepunt was dinsdagavond het investeren in een nieuw onderkomen voor poppodium Corneel. Dat zit nu te krap aan de Neringweg en moet een plek krijgen aan het Agorahof na verbouwing van gebouw De Trommel, maar het project moet nog Europees worden aanbesteed. Voor 2027 is er geen nieuwe Corneel te verwachten, zodat de komende twee jaar er ook nog geen geld voor gereserveerd hoeft te worden.

Mooi Lelystad, PVV en Leefbaar Lelystad willen dat wordt onderzocht of Corneel niet beter kan intrekken bij het Agora Theater. Dat bespaart geld en leidt er toe dat het theater vaker wordt gebruikt.

D66 en ChristenUnie zien niets in dat plan, want een poppodium en een theater zijn twee hele verschillende dingen. "Zowel qua gebouw, sfeer, uitstraling en programma is het een heel slecht idee," aldus D66-fractievoorzitter Sanne de Wilde. Samengaan van Corneel is eerder al eens onderzocht en bleek met cultureel centrum De Kubus geen succes.

Zes miljoen
In het alternatieve bezuinigingsvoorstel van de raad houdt de gemeente volgend jaar een kleine vier ton over, maar komt in 2026 uit op een tekort van 4,8 miljoen en in 2027 op precies twee miljoen. Dat is 6,8 miljoen, die de raad voor zes miljoen wil dekken uit een aparte reservepot.

De komende weken inclusief de herfstvakantie gaan de fracties opnieuw onderling om tafel om de voorstellen af te stemmen. Op 12 november volgt dus besluitvorming.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel